Sočna piletina iz rerne: Koja je tajna velikih gastro majstora?

24. januara 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Sočna pržena piletina ne mora biti nedostižan cilj, ako pratite savete velikih kulinarskih majstora. 

Sočna piletina iz rerne ne mora biti nedostižan cilj, ako pratite savete velikih kulinarskih majstora.

Koja je tajna pržene piletine sa savršeno sočnim mesom, ali hrskavom kožom? Andras Hering, glavni urednik  sajta Nosalti, će vam otkriti sve o ovom receptu.

Priprema cele pečene piletine u početku može izgledati kao zastrašujući zadatak, a mnogi ljudi mogu izbegavati spremanje kompletnog pileta. Osim toga, nad rernom lebdi i strah od dehidratacije: jer nema ništa tužnije od suve pržene piletine. Na sreću, ovu misao možemo zaboraviti, jer prateći recept u nastavku, možemo biti sigurni da će pržena piletina koju stavimo na sto imati hrskavu kožu spolja i sočno meso bez kostiju iznutra.

 

Sočna piletina iz rerne – glavna pravila

PRVO PRAVILO: PUTER

Pre prženja razmažite puter po koži piletine., ali i iznutra.  Savet je da puter nanosite u bogatim slojevima, masirajući ga na meso rukama. Ovo će formirati neohodni sloj na mesu koji će sprečiti isušivanje.

Ako želite da pojačate zadovoljstvo, u puter možete dodati i malo meda koji će se u rerni prijatno karamelizovati.

Ali, i tokom pečenja mesa, potrebno je mazati piletinnu. Naime, pile premazujte masnoćom koja se otapa tokom pečenja.

 

Drugo pravilo: aromatično punjenje

Da bi začini prodrli u svaki deo mesa, jednostavno površinsko posipanje nije dovoljno. Stavite narezane limune, ruzmarin ili timijan i beli luk unutar piletine i na pleh pored ptice.

Sočna piletina iz rerne i treće pravilo- oprezno sa

temperaturom

U najvećem broju slučajeva, suva piletina obično je rezultat toga što rerna daje previše agresivnu toplotu mesu, koje se samim tim isušuje i nema šanse da ostane sočno. Da biste to izbegli, zagrejte rernu na 160 stepeni i držite temperaturu na 160-180 stepeni tokom celog procesa pečenja.

Četvrto pravilo: neprekidno okretanje

Ne možemo samo ostaviti piletinu da leži u rerni, već je moramo okretati kako  bi se sve strane ravnomerno zagrevale. Pile možete jednostavno rotirati zajedno sa plehom: u ovom slučaju, pomerajte pleh svakih 20 minuta.

Ali mnogo bolji rezultat možemo postići ako samu piletinu okrećemo. Prvih 20 minuta pecite na leđima, zatim 20 minuta na stomaku, pa opet na leđima i tako dalje.

Poslednji trik

Ako smo strpljivo čekali vreme pečenja, i tada, u poslednjem trenutku, možemo da upotrebimo još jedan trik da obezbedimo sočnost. Piletinu stavite tako da joj noge budu podignute. Na ovaj način, sok curi u grudi i održava meso mekim.

Sočna piletina iz rerne – recept

Očistite, isperite i krpom osušite piletinu. Sve delove piletine, iznutra i spolja, natrljajte mekim puterom. Ako želite i da marinirate sa medom (po želji), pomešajte med sa puterom i tako premažite celu piletinu. Začinite ravnomerno solju i biberom.

Stavite prepolovljene ili cele limune, grančice timijana ili ruzmarina i nekoliko čena belog luka unutar piletine. Stavite na pleh, dodajte kriške limuna, jedan čen belog luka isečenog na pola i nekoliko grančica timijana. Poprskati maslinovim uljem, po potrebi može se dodati i malo vode. Zatim pile stavite u rernu zagrejanu na 160 stepen. Okrećite meso na svakih 20 minuta i pecite ukupno 90 minuta.

Važno je da se pile peče na maksimalnoj temperaturi od 160-180 stepeni kako bi se lagano i ravnomerno kuvalo. Nemojte ga naglo šokirati na visokoj temperaturi, kako bi meso ostalo sočno.

Tokom pečenja od 90 minuta, okrećite piletinu na svakih 20 minuta. To se može uraditi tako što se u rerni okreće zajedno sa plehom, tako da toplota dopire svuda ravnomerno, ali je najbolje da se prvih 20 minuta peče na leđima, a drugih na stomaku, pa nastavite da ga okrećete svakih 20 minuta. Svaki put kada okrenete piletinu, dobro je poprskajte marinadom od putera, po potrebi posolite i pobiberite i nanesite svež puter.

Na pola vremena kuvanja stavite pečurke i krompir pored i ispod mesa, lagano mešajte povrće u marinadi od putera dok okrećete.

Na kraju pečenja ostavite piletinu da odstoji najmanje 15 minuta sa nogama okrenutim nagore, a zatim je poduprite nečim da tečnost kaplje u prsa. Tako pileća prsa ostaju mekana i sočna. Prilikom serviranja pospite sitno seckanim peršunom, te ponovo prelijte marinadom od putera.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: ALLEKO/iStock/Getty Images Plus via Getty Images