1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Savršen recept: Kremasti rižoto...

Savršen recept: Kremasti rižoto od ječma

10. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Jelo se lako priprema,hranljivo je i ukusno!

Šta će se desiti ako pirinač zamenimo ječmom? Dobijamo kremasti i božanski rižoto od ječma.

Greška je misliti da se zaista dobar rižoto može napraviti samo od pirinča. Ječam je žitarica koja je često nepravedno zapostavljena, ali mnogo je jeftinija i zdravija alternativa pirinču u klasičnom rižotu.

Rižoto od ječma: prednosti

Među žitaricama, ječam sadrži najveću količinu elemenata u tragovima. Bogat je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Zbog izuzetnog sadržaja vlakana, povoljno utiče na funkcionisanje digestivnog sistema.

Takođe, značajno je što možete da spajate ječam sa svežim povrćem, ljutikom, pečurkama, mesom ili ribom: nema ograničenja za vašu kreativnost kada dodajete različite sastojke.

Saveti za kuvanje rižota

Rižoto nije jelo koje se može ostaviti na šporetu: morate sve vreme da stojite pored njega i mešate i mešate dok ne dobijete savršenu konzistenciju!
Nivo toplote  je od najveće važnosti: održavajte toplotu na srednjem nivou, jer tako možete postići najbolji rezultat.
Kao i kod mnogih drugih jela, i ovde važi da što sitnije isečete luk, podloga za vaš rižoto može biti prijatnija, ujednačenija i ukusnija.

Recept za rižoto od ječma

 

Sastojci:

50 dkg ječma
6 dkg putera
1,5 dcl belog vina (suvo)
7 srednjih stabljika mladog luka
1 veza ljutike (ili bebi spanać)
2 veze peršuna
1 l bujona od povrća
100 g parmezana (opciono)

Priprema:

Potopite ječam preko noći, tako da omekša pre kuvanja. Ako ste ovo učinili za kuvanje ječma je  neophodno 30 minuta. Ako ste preskočili natapanje i pripremu sveli na pranje ječma, onda će vam za kuvabnje trebati oko 60 minuta.

Vezu mladog luka iseći na tanke ploške, pa zagrejati 3 dkg putera i preliti njime kolutiće luka, pa dinstati (3 do 5 minuta).

Zatim dodajte natopljen i opran ječam, pa pržite 5 minuta na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje. Sipajte suvog belog vina koliko želite i kuvajte dok ne ispari. Lagano promešajte, a zatim sipajte dovoljno bujona da prekrije ječam. Ako je ispario ili ječam zahteva još bujona, slobodno dodajte.

Dok ječam omekša u temeljcu, sitno iseckajte zelje: slobodno koristite 2 veze svežeg peršuna, 1 vezicu ljutike ili oko 80 g bebi spanaća.

Kada su semenke ječma u temeljcu omekšale, dodajte još 3 dkg putera, sitno iseckano zelje i rendani parmezan, pa lagano promešajte i kuvajte još 5 minuta. Važno je da će naš rižoto od ječma ima zaista dobru konzistenciju – biće kremastiji ako ostane mekan od bujona.

Prilikom serviranja pospite sveže rendanim parmezanom ili poslužite sa prženim guščjim prsima.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: marcomayer/istock/gettyimagesplus