1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Rajska kremasta krompir čorba

Rajska kremasta krompir čorba

29. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Ovo kremasto, osvežavajuće jelo je prolećni rođak krepke jesenje krompir čorbe sa kobasicom, koja može biti jednostavan, ali zadovoljavajući ručak ili večera.

Krompir čorba je postala popularna jer se može pripremiti jeftino, a veoma je zasitna.

Zbog ovog drugog se, međutim, često vezuje za jesenji ili zimski period, kada se često malo obilnije jede i zagreva. Recept ispod je prolećna verzija, u kojoj su, pored krompira, drugi protagonisti hrskavi zeleni grašak. Osim toga, u čorbu se dodaje i malo sveže mirođije  koja dodatno osvežava i pojačava ukuse. A još jedan tajni trik je umešati malo praziluka, čime će celokupna aroma biti još složenija i sadržajnija.

Krompir čorba

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
1 srednji praziluk, samo beli i bledozeleni delovi, tanko isečen
3 čena belog luka isecite na tanke kriške
1/4 šolje suvog belog vina
500 grama krompira (idealno mladog) isečenog na deblje komade
6 šoljica temeljca
2 kašičice soli
malo sveže mlevenog bibera
1 šolja guste pavlake
1 šolja smrznutog zelenog graška
1/4 šolje svežeg kopra, grubo seckanog
1-2 kašike sveže ceđenog limunovog soka

Krompir čorba priprema

  1. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom loncu na srednjoj vatri. Ubacite seckani praziluk i beli luk, neprestano mešajući i ostavite da se krčka za oko 3 minuta!
  2. Ulijte belo vino uz stalno mešanje i ostavite na vatri dok vino skoro potpuno ispari. Dodajte krompir, pa sipajte temeljac, posolite i pobiberite. Pustite da čorba provri i kuvajte dok krompir ne omekša – oko 20-25 minuta!
  3. Smanjite vatru, izvadite krompir i izgnječite ga dok ne dobijete pire. Sipajte ga nazad u supu, pa dodajte zeleni grašak i ponovo zagrejte. Na kraju skinite sa vatre i umešajte svež kopar, po želji osvežite limunovim sokom!
  4. Poslužite čorbu uz tost.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: jenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate