1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Pire krompir sa pečenim...

Pire krompir sa pečenim belim lukom: Mnogo bolja opcija od klasične!

31. januar 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Pire krompir je na trpezi u skoro svakom domaćinstvu makar jednom nedelju, ali ako vam je ovaj klasični prilog pomalo dosadio, dajte mu uzbudljiv – i neverovatno ukusan  zaokret.

Ko ne voli kremasti, penasti pire krompir ? Istovremeno, činjenica je da ovaj klasik i nije najuzbudljiviji prilog uz ručak – ako želimo da začinimo tradicionalni pire krompir ili da jelo učinimo malo posebnijim za porodičnu trpezu, svakako treba da isprobate verziju sa belim lukom.

Kremasti, puterasti, masni i slani (izvinite, zaista je tako ukusan) pire krompir pojačan je karakterističnim ukusom pečenog belog luka i par svežih začina. Ne brinite, krajnji rezultat neće biti da se previše oseti beli luk: tokom pečenja ovaj luk gubi „snagu“ i dobija zemljani, karamel karakter. Otkrivamo vam način pripreme u nastavku.

 

Pire krompir sa pečenim belim lukom

Sastojci:
1 glavica belog luka
ekstra devičansko maslinovo ulje
1,5-2 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
500 ml guste pavlake
500 ml masnog mleka
6-7 svežih listova žalfije
3 grančice svežeg timijana
6 kafenik kašičica slanog putera, omekšanog  na  sobnoj temperaturi
so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni!
  2. Odrežite vrh glavice belog luka tako da čenovi vire. Stavite ga na parče aluminijumske folije, dobro poprskajte maslinovim uljem, umotajte, pa stavite u rernu na 40-55 minuta. Cilj je da bude zlatno smeđe nijanse i kremasto mekano! Kada se ohladi, samo istisnite sadržaj iz korice svakog čena.
  3. U međuvremenu u većoj šerpi pomešajte pavlaku i mleko, ubacite oguljen krompir isečen na kockice i začinsko bilje.
  4. Kuvajte krompir na srednjoj vatri dok ne omekša (oko 25-30 minuta)
  5. Procedite krompir, ali zadržite mlečnu mešavinu! Uklonite žalfiju i timijan.
    Zgnječite krompir i u mešavinu ubacite ispečen beli luk! Dodajte otprilike jednu i po šolju mlečne mešavine u kojoj se kuvao krompir, izmrvite ručno ili varjačom dok smesa ne postane glatka! Ako je potrebno, dodajte još tečnosti!
  6. Na kraju, u smesu ubacite  šest kašičica omekšalog putera i promešajte.
  7. Preostali puter zapržite sa malo žalfije i pospite ga preko pire krompira pre serviranja.
  8. Poslužite toplo!

Prijatno!


Pogače sa pečurkama: Ukusan i lagan recept

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: YelenaYemchuk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images