Najbolji recepti za koktele sa malbekom

17. maja 2023.

| Hana Dunđerov
Živeli!

Vino intenzivnog i punog ukusa može da bude glavni sastojak vrlo zabavnih koktela. Predstavljamo najbolje recepte za koktele sa malbekom.

Šta je malbek vino?

Poznato po svojim debelim, tamnim voćnim ukusima i zadimljenoj završnici, vino Malbek nudi odličnu alternativu skupljim opcijama poput kabernea. Ova sorta se danas retko gaji, a najpoznatija su vina iz Argentine. Ipak, izvorno poreklo Malbek vodi iz Francuske.

Generalno, njegove arome podsećaju na trešnje, jagode ili šljive, suvo grožđe i crni biber,u nekim slučajevima sa podsećanjem na džemove od voća. Kada odleži u drvetu, dobija note kafe, vanile i čokolade. Ispunjava nepce zahvaljujući svom slatkom, svilenkastom i omotajućem taninu.

Najbolji recepti za koktele sa malbekom!

Sunčani malbec

SASTOJCI

Malbek, 100 ml

Sirup od limuna, 60 ml (zamena sa 2 kašike šećera ili meda)

Soda, c/n do završetka

Led

Sveža narandža ili grejpfrut, 1 kriška

Za sirup od limuna:

Šećer, ½ kašičice

Voda, ½ kašikica

Limunov sok, 30 ml

Priprema

Za sirup od limuna: stavite lonacsa vodom, šećerom i limunovim sokom na vatru i kuvajte dok ne počne da ključa. Kada dobijete željenu konzistenciju sirupa, isključite vatru i ostavite da se ohladi.

Ohladite ciborijum ili dugačku čašu, napunite je ledom i ostavite da odstoji tri minuta. Promešajte kašikom i uklonite višak vode koji se stvorio. Upotpunite ciborijum sa još leda. Dodajte mlado malbek vino i limunov sirup (ili zamenite sa dve kašike šećera ili meda). Napunite čašu sodom, jednom promešajte kašikom da se integriše i ukrasite pola kriške narandže ili roze grejpfruta.

 

Elixir Malbec

SASTOJCI

Vino Malbek, 125 ml

Bademovo mleko, 70 ml

Malina, 140g

Kora pomorandže, ž/n

Menta, 4 lista

Šećer, 25 g

Vanila po ukusu

Priprema

U blender ili procesor dodajte sve sastojke i blendajte/obradite dok ne dobijete smrznuto piće. Poslužite u dugačkoj čaši.

 

Club Blend

SASTOJCI

Mlado vino malbek, 60 ml

Sok od limete, 60 ml

Sok od grejpfruta, 30 ml

sirup, 30 ml

Vermut rosso, 45 ml

led, 6 kockica

Za sirup:

Voda, 250 ml

Šećer, 250 g

 

Priprema

Za sirup: u šerpu sipajte jednake delove vode i šećera, promešajte i zagrevajte na srednjoj vatri dok ne počne da ključa. Ostavite još 5 minuta, izvadite i stavite da se ohladi.

U šejker za koktele dodajte četiri kocke leda i ostale sastojke za recept. Snažno protresite 10 sekundi, procedite i poslužite u vinskoj čaši sa dve nove kocke leda. Ukrasite koricom limete.

 

 

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: Lillechka75/iStock/GettyImagesPlus