1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Bez glutena i sa...

Bez glutena i sa malo ugljenih hidrata: Lazanja od tikvica

01. април 2023.

| Hana Dunđerov
Pritom, božanski je ukusna...

Zdrava lazanja od tikvica sa malo ugljenih hidrata ne krije neku posebnu tajnu: tradicionalna testenina zamenjena je tankim slojevima preukusnih tikvica. Fenomenalnog ukusa, a kasnije nema oseća krivice jer ovako ćete uneti samo 338 kalorija po ogromnom komadu.

Ali zašto tikvice umesto testenine?

Tivice su nastale ukršanjem krastavca i bundeve, a njihov je ukus zapravo neutralan, nije nametljiv i na njega se lako može uticati začinima. Možete ga jesti sa samopouzdanjem, ne izaziva nadimanje kao neke namirnice bogate vlaknima, a njegov energetski sadržaj je veoma nizak, tako da je odličan sastojak svake dijete za mršavljenje.  Pošto najveći deo njegove hranljive vrednosti leži u njihovoj ljusci, bolje je kupiti nežne primerke od 15-20 cm sa još mekom ljuskom. Oni se mogu pripremati u ljusci. Jestivi su i zreli plodovi od 25-30 cm, samo ih je potrebno oguliti. Kao i bundeva, može da se koristi kao povrće, čorba, pašteta, jelo sa mesom, pohovane i kao zamena za prženo meso, ali, kao i krastavci, može da se koristi i za salate. Grilovane, pečeno na ražnju i začinjeno takođe su jako ukusne.

Tikvice su definitivno niskokalorično povrće (srednja tikvica sadrži samo 30 kalorija) i prepuna je zdravih hranljivih materija.

Ovo nije recept od 5 minuta i za njega definitivno treba malo truda, ali vredi! Lazanja od tikvica je odličan način da dodate više povrća u svoju ishranu, a pošto su tikvice prilično niskokalorične, možete ih pojesti dosta. I dalje je odličan izbor ako ste na dijeti bez glutena.

Pored sastojaka navedenih u receptu, možete dodati i sloj bebi spanaća ili rikota sira/svežeg sira. A ako zaista želite verziju sa malo ugljenih hidrata, izaberite mlevenu ćuretinu umesto svinjetine i govedine! Može se pripremiti i u verziji bez mesa, u tom slučaju između kriški tikvica ispeći slojeve začinjene i kremaste rikote sa spanaćem.

Lazanja od tikvica: recept

 

Satojci za lazanju od tikvica

500 g mlevenog svinjskog mesa (ili pola mlevene govedine, pola mlevene svinjetine, ali za verziju sa zaista malo ugljenih hidrata koristite ćureće meso)
2 velika komada tikvice (tanko isečene po dužini)
1 srednja glavica crnog luka (iseckan)
1 veliki komad šargarepe (iseckan)
3 srednje stabljike celera (iseckane)
3 čena belog luka (iseckano)
400 g paradajza iz konzerve (pelat ili paradajz pasta)
1 dcl belog vina (suvog)
5 kašika maslinovog ulja
bosiljak po ukusu
origano po ukusu
timijan po ukusu
soli po ukusu
crni biber po ukusu
25 dkg mocarele (rendana pica mocarela)
10 dkg parmezana (rendanog)

Lazanje od tikvica: Priprema

Hajde da prvo napravimo sofrito! Sofrito je osnova svih italijanskih ragua, bez kojih niko ne želi da pravi italijansku hranu, jer će krajnji rezultat biti razočaravajući. Zasnovan je na luku, šargarepi, celeru (stabljike celera) i belom luku. Narendajte ih veoma sitno ili jednostavno iseckajte na kockice i sameljite na sitne komadiće. Sitno iseckano povrće propržite na otprilike dve kašike maslinovog ulja (za 5-7 minuta), kada boja počne da bledi i već osetite miris pečenog povrća, spremni ste za pravljenje sofrita. Uklonite sa vatre, odložite u tanjir.
U istom tiganju ćemo propržiti mleveno meso. Zato dodajte još dve kašike maslinovog ulja, a potom dodajte i meso pa pržite na visokoj temperaturi.
Kada je meso spremno, preliti sa 1 dcl suvog belog vina, pa posle par minuta ključanja dodati paradajz iz konzerve ili paradjz sok i dovršite sofrito.

Začinite solju, biberom, sušenim origanom, vlašcem, timijanom ili bosiljkom, poklopite, pa kuvajte italijanski ragu na srednjoj vatri.

Operite tikvice, odrežite krajeve. Nije potrebno da ih gulite (osim ako ne volite koru). Isecite ih po dužini na tanke kriške. Podmažite dno naše tepsije sa nekoliko kapi maslinovog ulja, a zatim možete početi sa slojevima. Na dno se stavlja sloj tikvica (kriške tikvica se stavljaju jedna do druge), zatim ragu pa rendana mocarela. Ovim redom slažete sastojke dok ih ne ponestane (ili nam se posuda ne napuni), ali gornji sloj svakako treba da bude sloj rendane mocarele, preko koje posipamo i rendani parmezan.
Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni (ne treba da je pokrivate), pa pecite oko 30-40 minuta. Biće dobro kada sir porumeni odozgo, a tikvice omekšaju.
Izvadite jelo iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta pre sečenja, tako će se manje raspadati. Ukrasite svežim bosiljkom, origanom ili listićima timijana.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: VeselovaElena/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate