Stil „haotičnog oblačenja“ 90-ih ponovo u modi!

02. marta 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Ovaj način odevanja obeležio je poslednju deceniju 20. veka, a sada je vraća na modnu scenu na velika vrata!

Njujork, 1995. Dvadesettrogodišnja Mary (Meri), siroče, živi sa svojim prijateljem Leom, di-džejem, i kraljica je svake žurke 90-ih, u ritmu klasika Deee-Lite i Run-DMC.

Za manji prekršaj koji je počinila pomaže joj bivša hraniteljica Judy (Džudi), a Mary odlučuje da povrati deo novca tako što će raditi u biblioteci koju vodi Judy. Mary je na početku nailazila na mnoge poteškoće pri dolasku na radno mesto, koje , ali se ubrzo zaljubila u svoj posao.

Party devojka, obučena u kreacije Vivienne Westwood (Vivijen Vestvud) i Jeana Paula Gaultiera (Žan Pol Gotije) – naizmenično sa svesnom kontradikcijom sa jeftinom odećom iz second hand prodavnica – majicama u svim duginim bojama, vrućim pantalonama, krajnje neudobnim i neverovatnim štiklama, Mary počinje svoju transformaciju od ubermodene klinke u centru zbivanja, do knjiškog moljca.

Party Girl je poslednja nostalgična uspomena na krajnji i kratak period u kome je internet tek počeo da okupira naše živote, u kome je papir bio sveprisutan, gde se moralo ići na žurke, a ne samo iz daleka posmatrati. Poslednje sećanje na slavne – i haotične – 90-e koje posmatramo ponekad sa nostalgijom, a ponekad sa identifikacijom, neizbrisivi tragovi nekih kvarova modernog vremena. Jer upravo tako živimo većinu dana: četvoronoške se mučimo zbunjeni životom. Maryi njena garderoba su jedno. I oboje bi nas mogli naučiti ponešto o tome da se oblačimo potpuno za sebe.

Evo 5 najpoznatijih izgleda ovog haotičnog odevanja i nekoliko komada koji će osloboditi Mary u svima nama.

Stil haotičnog oblačenja

Patike sa štiklama

Često omražena obuća, o kojoj se uvek raspravlja, nikad potpuno prihvaćena, ali se uvek vraća, Mary u filmu nosi patike na štiklu nalik Adidas modelima, u kombinaciji sa ludo crvenim ili kožnim helankama. Jer kada želite da se osećate malo posebno bez odustajanja od određene – prividne – udobnosti. Živela odeća za slobodno vreme van konteksta, uvek.

Slojevitost

Višegodišnje praćeno besmislenom klimom i nepostojećim godišnjim dobima, osnovni sloj od najmanje 7 slojeva je neophodan za suočavanje sa bilo kojom vrstom dana i sezone.

Oslanjamo se na bukvalni trend slojevitosti iz 90-ih, u njegovoj verziji praktičnosti + efekat iznenađenja.

Slobodna pravila bez šablona

Za one koji ne veruju u šeme boja i pravila oblika. Ako se zbog toga osećate dobro, „ako nešto nije u redu“, onda je izgled ispravan. Pravila? Nema ih!

„Pozajmljene stvari“ kao oblik pobune

Foto: Printscreen YouTube

Sekvenca izgleda na štandu Falafela gde Mar< pokušava da povrati svoju ljubav Mustafu je najikoničniji trenutak u filmu. Zeleno vuneno odelo sa suknjom/sakoom koje je očigledno nasleđeno ili kupljeno u second handu tera nas da sanjamo o potpuno nepristojnoj garderobi koja se ne prilagođava prilikama, već ih kreira: odela su za svaki trenutak.

Zato što je bolje od kupovine da se uopšte ne kupuje; a ako zaista ne možete da pronađete polovnu odelo, ipak možete pokušati da ga pozajmite tu i tamo.

Rukavice do dužine lakta tokom cele godine

Nakon što je zvanično otpao iz svakodnevne upotrebe pametnih telefona, kontratrend poslednjih godina je ponovno prisvajanje rukavica, savršeno beskorisne stvari koliko i suštine urođene klase.

Vratiti ovaj odevni predmet u svakodnevnu upotrebu, koristiti ga kao odbranu od života koji je prebrz i koji je udaljen samo jedan klik, način je da se udaljite od njega i konačno odahnete.

 

 

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: David Dee Delgado / Stringer via Getty Entertainment; Eduardo Parra / Stringer via Getty Entertainment

Nastavite da čitate