Održive venčanice: 5 francuskih brendova koji odišu stilom

31. januara 2023.

| Hana Dunđerov
Održive venčanice vode računa o planeti koliko i o stilu

Ona se koristi samo jednom i odbacuje, a zahteva materijal, energiju, rad…  Ta toliko željena venčanica ima neverovatno loš eko otisak, pa smo danas skloni da se iskupljujemo spajajući stilski dizajn i principe održivog razvoja. Upoznajte najlepše francuske održive venčanice.

Šta je održiva venčanica?

Venčanica – to je ona posebna, bogata, luksuzna haljina stvorena za vaš najlepši dan u životu. Ona jeste san većine žena, ali sve češće smo svesne društvene neodgovornosti koja stoji iza kupovine luksuzne venčanice. I to sa dobrim razlogom, jer ova svadbena haljina apsolutno ne ispunjava kriterijume svesne i razumne kupovine jer je, u suštini, osuđena je da se nosi samo jednom.

Zbog toga, mladenke sve češće traže da najlepša i najznačajnija haljina u njihovom životu ima i ekološku diemenziju – da je proizvedena na način koji garantuje očuvanje životne sredine. Održiva venčanica je upravo ona tokom čije su proizvodnje poštovani principi održivog razvoja, zaštite životne sredine i/ili prava radnika.

Pored upotrebe recikliranih prirodnih materijala, materijala iz organske poljoprivrede i/ili sertifikovanih eko-odgovornih proizvođača, ekološki odgovorna venčanica je najčešće pravljena ručno da bi imala najmanji mogući uticaj na životnu sredinu. I ako je i dalje teško osigurati 100% etičku proizvodnju, neki posvećeni brendovi ipak rade na tome da zamisle i proizvedu izvanredne eko-odgovorne haljine.

Najlepše održive venčanice francuske mode

Održive venčanice: Marielle Maury

Sa sedištem u Monpeljeu, Marielle Maury dizajnira ekološki odgovorne venčanice od 2013. godine, zahvaljujući ogromnom izboru prirodnih materijala (svila, organski pamuk, lan, vuna, itd.) Njih dobavlja od francuskih i evropskih proizvođača poznatih po svojoj posvećenosti. Ostaci se koriste  da bi se napravili aksesoari ili linije donjeg veša.

Održive venčanice:  Louise Valentine

Ekoodgovorno i proizvedeno u Francuskoj – ovo su parole Louise Valentine, brenda etičkih venčanica. U radionicama na jugu Francuske izrađuju se venčanice po meri od  Oeko-Tek 100 sertifikovanih materijala.

Ekološki odgovorna venčanica: My philosophy

Radionica ovih venčanica smeštena je na čuvenom pariskom Monmartru. Brend je pokrenula dizajnerka rođena u Kambodži  Kroeusna Khaou, iz želje da promoviše znanje i iskustvo svoje zemlje. Za izradu svojih venčanica, dizajnerka koristi čipku i ukrase koji preteknu drugim dizajnerima.

 Ekološki odgovorna venčanica: Kamelion Couture

Venčanice koje tvrde da imaju „nula otpada“: ovo je obećanje dizajnerke iz Nanta Letitie Drouet koja je 2015. zakoračila u svet održivihi venčanica.

Kupovina sirovina na veliko ili u ambalaži koja se može reciklirati, lokalni dobavljači, prirodni materijali kao što su pamuk i svileni muslin, ostaci recikliranih tkanina, potrošnja energije u kontrolisanoj radionici… U Kamelion Couture-u, ceo proizvodni lanac se (veoma) pažljivo prati kako bi se obezbedile venčanice koje su podjednako šik koliko i etičke.

 

Održiva venčanica: Lost in Paris

Takvo je obećanje venčanica Lost In Paris, za koje australijski dizajner tvrdi da su napravljene etički, u suprotnosti sa industrijskim standardima. I sa dobrim razlogom, brend koristi čipku i tkanine spašene sa pariskih buvljih pijaca za ručnu izradu haljina između prošlosti i sadašnjosti, čiji vintage duh u kombinaciji sa urednim krojevima osigurava siluete karaktera, odlučno u duhu vremena.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: wolfhound911/gettyimagesplus

Nastavite da čitate