Kako da brzo i lako prepoznate kvalitetnu odeću?

14. januara 2023.

| Borivoj Antonić
Kako da izaberete zaista kvalitetnu odeću?

Kvalitetna odeća poseduje velike prednosti, kao što je istrajnost i ekonomičnost. Zato evo nekoliko saveta kako da prepoznate kvalitetnu odeću.

„Kada steknete nekoliko refleksa da prepoznate kvalitet odevnog predmeta, više ne možete bez njega i postajete zahtevni“, nagoveštava Fanny Enjolras Galitzine, kreator naloga @the_greenimalist na Instagramu i autorka knjige Eco- odgovorna moda.

 

Važnost čitanja etiketa

Pitanje glasi „koji su onda ti dobri refleksi za usvajanje“?

„Prvo što treba da uradite je da pročitate etiketu“, kaže En Monteser, autorka The Ideal Dressing i kreatorka brenda Les Sublimes. Osim što je to za potrošače daleko od očiglednog. Prema studiji koju je sprovela Circular Fashion Observatori Tek&Care Chair u aprilu 2022. godine, 37% ispitanika kaže da obraća pažnju na etiketu odeće kada kupuje u prodavnici u poređenju sa 8,2% kada kupuje onlajn.

Međutim, iza etikete se kriju vredne informacije, počevši od materijala. „Materijali koji traju tokom vremena su prirodni materijali, kao što su pamuk, lan, vuna. Posebno ako imaju Oeko Tek 100 ili GOTS sertifikat jer ne sadrže toksične tretmane koji slabe tkanine“, objašnjava Fanni Enjolras Galitzine, i da nastavi „Bolje je izbegavati mešavine materijala, posebno za pletiva, jakne i kapute koji su prilično krhki komadi. Odeća od čiste vune će vremenom biti mnogo čvršća od kaputa od vune i poliestera“.

 

Proverite poreklo odeće da biste osigurali njen kvalitet

Pored sastava, zemlja proizvođača odeće može biti dobar pokazatelj. „Na primer, ako je kaput napravljen u Italiji ili dukserica u Portugalu, to znači da je brend krenuo u potragu za specifičnim znanjem, što može biti garancija kvaliteta“, objašnjava En Monteser.

kvalitetna odeća

 

Ako je materijal gust, kvalitetna odeća će trajati duže

Kada se etiketa analizira, možemo preći na sledeći korak i posmatrati debljinu, završnu obradu i šavove odeće. Vid i dodir su naši najbolji saveznici.

Počnimo sa debljinom. Debeli pamuk će biti teži i manje providan od veoma tankog pamuka, pa će stoga trajati duže. Imajte na umu, kako Fani Enjolras Galicin ističe, da „debljina tkanina mora biti prilagođena upotrebi odevnog predmeta.Na primer pantalone, koje su komad koji je podložan velikom broju pokreta i napetosti, moraju biti ušivene od materijala koji nije pretanak, dok šal može priuštiti lakše materijale“.

 

Kvalitetna odeća – Naučite da pogledate svoju odeću da biste proverili kvalitet

„Šavovi moraju biti ravni, pravilni na prednjoj i zadnjoj strani odevnog predmeta. Često se u brzim modnim komadima uvrću, neujednačeni su ili se prilično brzo raskidaju. Konac šavova ne sme biti zategnut, u suprotnom će se brzo pocepati. Ne sme ni da štrči“, ukazuje stručnjak.

„Dugmići moraju da ostanu na mestu i da vam se čine čvrsti“, interveniše En Monteser. Treba ih poravnati, šivati u jednakim intervalima i lako prolaziti kroz rupice za dugmad.

Što se tiče završnih obrada situacija je ista. U pitanju je zdrav razum, „postave su nevidljive, čvrsto sašivene i ne daju se osetiti kada se odeća nosi pretesno ili previše opušteno. Konačno, kragna i džepovi ostaju ravni. , ne zjapi i ne mrda se“, objašnjavaju stručnjaci.

„Svakako ima mnogo detalja koje treba proveriti, a morate se istrenirati da drugačije gledate na odeću, da je posmatrate duže iz svakog ugla“, zaključuje Fanni Enjolras Galitzine.

 

Takođe možete kupiti kvalitetnu odeću online.

Očigledno je da je privlačenje vida i dodira je mnogo lakše u prodavnicama nego na mreži, ali to ne znači da je ta opcija na mrežama nemoguća.

„Što se tiče kupovine na internetu, ne ustručavajte se da tražite od brendova tehničke detalje o materijalima i više fotografija nego na listi proizvoda, da procenite završne obrade i šavove. Ako brend ne odgovori, razlog tome može biti u njihovom najboljem interesu da vam ne daju detalje. U tom slučaju je bolje da vašu potragu nastavite na drugom mestu. Generalno, etički brendovi su prilično reaktivni i rado saopštavaju detaljne informacije o svojim proizvodima, što je nužno zalog poverenja“, savetuje Fani Enjolras Galicin.

 

Održavajte kvalitet svoje odeće

Konačno, kako nas Anne Montecer podseća, „da bi potrajala, na nama je da manje peremo svoju odeću i poštujemo nekoliko pravila, kao što je izolovanje rajferšlusa na odeći kada je peremo u veš mašini jer to može oštetiti druge komade, posebno one koji su lomljivi; zaboravite na sušilicu, omekšivače i sredstva za uklanjanje mrlja“.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus