Stigao trejler za novi Netflixov film o tamnoputoj Kleopatri koji je odmah izazvao negodovanje javnosti

12. maja 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Egiptolog Zahi Hawass optužio je kreatore emisije, uključujući i Jadu Pinkett Smith, da šire dezinformacije svojom novom serijom.

Trejler novog Netflixovog dokumentarnog filma o Kleopatri,  pod nazivom „Kraljica Kleopatra“ , u kojem glavnu ulogu igra afroamerička glumica, ozbiljno je poremetio raspoloženje u Egiptu.

Prema egipatskim stručnjacima, Netflikx vrši „ispiranje“ tako što prikazuje Kleopatru kao crnoputu, iako je kraljica bila grčkog porekla i beloputa.

Stigao novi film o Kleopatri

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Atikflix♥️🍿 (@atikflix)


Egiptolog Zahi Hawass – koji je nekada bio ministar za antikvitete u zemlji – nije nimalo zadovoljan trejlerom filma, jer veruje da prikazuje lažnu sliku Kleopatre i zbunjuje gledaoce. Priča je eskalirala do tačke kada je u Egiptu podneta peticija kako bi se s jedne strane zabranilo film, a sa druge kako bi se sprečilo da Netflix bude dostupan u njihovoj zemlji. U zahtevu se navodi da Netflix promoviše „afrocentrično razmišljanje i u isto vreme želi da izbriše egipatski identitet“.

Novi film o Kleopatri izazvao negodovanje

Tvorci serije, među kojima je i supruga Willa Smitha (Vil Smit), Jada Prinkett Smith (Džejda Pinket Smit), brane se navodima da je, sa naučne tačke gledišta, nejasan identitet Kleopatrine majke. Za ulogu su odabrali afroameričku glumicu Adele James (Adel Džejms) da bi ukazali na to da je, po njihovom mišljenju, kulturna raznolikost zemlje učinila da poreklo kraljice, koja je mogla biti crnkinja, nije jasno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adele James (@adele_jjames)

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Printscreen YouTube

Nastavite da čitate