Charlie XCX o seksizmu u muzičkoj industriji

24. februara 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Umetnici su učestvovali u dugoj debati o seksizmu u muzičkoj industriji

Tokom godina bila je rasprostranjena debata o nedostatku raznolikosti kada je u pitanju sezona dodele nagrada, bilo da su u pitanju muzičke ceremonije ili filmske nagrade.

Razgovor je ponovo pokrenut na dodeli BRIT nagrada 2023,sa nekim glumcima koji veruju da je nedostajalo ženskih glumaca nominovanih na godišnjem festivalu.

Charlie XCX (Čarli XCX) je bila jedna od nominovanih u izboru za najbolji pop/r&B nastup na BRIT-u, nagradu koju je na kraju osvojio Harry Styles (Heri Stajls).

Međutim, hitmejkera je nagovestila da je trebalo da bude uključena iu druge kategorije.

Charlie XCX o seksizmu u muzičkoj industriji

Obraćajući se BBC-jevom muzičkom dopisniku, Marku Savageu (Mark Savadž), u snimku koji je objavljen na njenoj Twitter nalogu, 30-godišnja pevačica je rekla: „Čula sam dosta o činjenici da na ciklusu albuma nije bilo dovoljno žena, i zato niko nije bio nominovan.

„Ali ja  sam bila u tom ciklusu i imala sam album broj jedan, koji je dobio pohvale od kritičara. Ima nas mnogo. Radimo sve kako treba, mislim da nismo mi krive. Mislim da su oni.“

Charlie nije jedina koji tako misli, kao deo benda Nova Twins, Rina Sawayama (Rina Savajama) je takođe govorila o nedostatku ženskog raznovrsnog predstavljanja na ceremoniji koja je održana u londonskom The O2 11. februara.

Savayama – koja je nominovana u kategoriji najboljeg novog izvođača – rekla je za PA vesti: „Na vrhu su strejt belci. To je to. Dakle, što više toga budete imali, to ćete više i čuti negodovanja. To je nešto na čemu zaista treba da radimo jer su umetnici različiti. Postoji mnogo raznolikosti među umetnicima, ali nema dovoljno raznolikosti u izdavačkim kućama.”

Nova Twins – koji su nominovani u dve kategorije, uključujući grupu godine i najbolji rok/alternativni član – ponovili su isti osećaj.

Amy Love (Ejmi Lav), iz rok dua, rekla je: „To ih stavlja kao hedlajnere na festivalima. Žene, posebno bendove, ne vidite  na festivalima.“

„Opet, nagrade stavljaju sve više žene u prvi plan. Little Simz (Litl Simz) je mogla da bude u kategoriji najbolje umetnice. Mislim da prvo morate da podignete jedni druge i da budemo svesni naših odluka i izbora.“

„Ali to još uvek nije ravnopravan teren. Razgovor se vodi i još traje i stvari se popravljaju, što je zaista, zaista sjajno. Ali očigledno je da uvek možemo mnogo bolje. Trebalo bi da nastavimo da idemo napred.”

Shania Twain (Šanija Tven( takođe veruje da bi trebalo više da se uradi u muzičkoj industriji i društvu šire.

Ova muzička ikona je rekla: „Mislim da je promena ako se uradi sa pravim namerama napredak, tako da sam za to. Ali ja sam veoma inkluzivna osoba. Uvek samo navijam za talenat – najbolji talenat.“

Nagrađivani umetnik Sam Smith (Sem Smit(, koji je nastupio na bini sa Kim Petras da bi otpevao njihov hit „Unholy“- takođe veruje da je „još dug put, pošto pevačica i tekstopisac brani kategorije bez pola na dodeli nagrada.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: Theo Wargo / Staff via Getty Entertainment

Nastavite da čitate