Teško se budite ujutru? Treba vam više proteina
Ujutro, čak i nakon obilnog doručka i osvežavajućeg tuširanja, da li vam je teško da se pokrenete? A šta ako je za to kriva hrana koju jedete za doručak?
20. jun 2023.
| Snežana VranićBeli šećer je poznati neprijatelj i često mu se traže zdrave zamene. Ove alternative šećeru su zdrave i bezbedne za konzumiranje.
Jasno je da su skoro sve alternative šećeru zdravije nego sam beli rafinisani šećer. On zbog svoje slatkoće izaziva zavisnost, a njegovi efekti na zdravlje su razarajući. Ipak, najbolje bi bilo da se fokusirate na ove prirodne zaslađivače koji ostavljaju sladak ukus u ustima i čuvaju naše zdravlje.
Da biste pronašli zdravu alternativu šećeru, prva stvar koju treba da uradite jeste da razlikujete prirodne i veštačke zaslađivače. Veštački zaslađivači poput aspartama ili sukraloze su takođe prilično štetni, dok su prirodni zaslađivači mnogo zdraviji, a čak imaju i zdravstvenih prednosti po telo.
Za zamenu belog šećera postoji nekoliko mogućnosti. Jedna od najpovoljnijih alternativa je kokosov šećer koji je dobijen kristalizacijom soka i stabiljka cvetova kokosove palme i ima veoma nizak glikemijski indeks (24,5). Kako kaže, Alexandra Murcier (Aleksandra Mursijer), kokosov šećer je takođe bogat i vitaminom B i antioksidansima.
Pored kokosa, javorov sirup je takođe zdrava opcija. On je napravljen od soka biljka, a obiluje vitaminom B, manganom, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom pa čak i cinkom.
Takođe, nezaobilazna zamena šećeru je i med. Med dolazi direktno od pčela i ima sličan glikemijski indeks sa belim šećerom. Ipak, on je manje kaloričan, pozitivno utiče na metabolizam, obezbeđuje minerale, vitamina i aminokiseline, stabilizuje crevnu mikrofloru i sprečava poremećaje kao što su neuredegenerativne bolesti. Međutim, „med sadrži mnogo fruktoze“ upozorava stručnjakinja Alexandra, pa prevelika konzumacija meda može oštetiti jetru.
Stevia je takođe sjajna alternativa. Ova biljka je veoma popularna u Južnoj Americi, a naziva se i „slatka trava“. Njena moć zaslađivanja je do 300 puta veća od belog šećera, ali ona ne izaziva skok šećera u krvi. Ipak, Alexandra objašnjava: „Problem je što ona nije sjajna sa ekološke tačke gledišta, a i što je veoma teška za korišćenje, jer stevia ima loš ukus kada se greje“.
Agavin sirup je takođe alternativa šećeru koja je bezbedna za korišćenje. On dolazi od ekstrakcije soka meksičkog kaktusa. Iako je bogat vitaminima i mineralima, on je takođe visoko koncentrisan u fruktozi poput meda. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da prekomerna konzumacija fruktoze može da podstakne oboljenje masne jetre, insulinsku rezistenciju, povećanje telesne težine i poveća rizik od dijabetesa tipa 2 .
Dakle, imate nekoliko opcija koje možete da iskoristite da biste zamenili beli rafinisani šećer. Ali zapamtite, veštački zaslađivači mogu biti opasni, pa je uvek bolje pribegavati prirodnim zaslađivačima.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: Luis Echeverri Urrea/GettyImagesPlus
Ujutro, čak i nakon obilnog doručka i osvežavajućeg tuširanja, da li vam je teško da se pokrenete? A šta ako je za to kriva hrana koju jedete za doručak?