Zašto je bihektomija – uklanjanje masnog tkiva na obrazima toksičan trend u 2023. godini?

16. januara 2023.

| Miljana Momirović
Zašto je trend definisanih crta lica i izraženih jagodica toksičan i da li ga preskočiti?

Uklanjanje masnog tkiva na obrazima ili bihektomija za definisane crte lica i izražene jagodice postala je glavna beauty tema u 2023. godini.

Šta je bihektomija – uklanjanje masnih „jastučića“ na obrazima?

Bukalna mast su u stvari masni jastučići na našim obrazima između jagodične kosti i kosti vilice. Svi ih imamo, izraženije ili manje izražene – one daju oblik našem licu. Uklanjanje bukalnog masnog tkiva ili bihektomija je kozmetička procedura koja uključuje uklanjanje tih masnih jastučića za definisaniju vilicu i izražene jagodice. Zašto je to postala tako vruća tema?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lea Michele (@leamichele)

Kombinacija poznatih ličnosti na društvenim mrežama poput Bella Hadid (Bela Hadid), Lea Michele (Lea Mičel) ili Kylie Jenner (Kajli Džener) i rastuće želje želje za njihovim crtama lica su ovaj trend podigle na vrh. Na TikTok-u trend #buccalfatremoval trenutno ima preko 10 miliona pregleda koji i dalje rastu.

@samkarounos The swell was worth it 🤩 Full results seen at week 8 (im at week 2) #buccalremoval #fatdissolving ♬ BILLIE EILISH. – Armani White

Još 2021. godine, Chrissy Teigen (Krisi Tejfgen) je na svom Instagram profilu podelila rezultate koje je bihektomija napravila na njenom licu. Od tada se započela debata o tome koja je još poznata ličnost uradila ovu kozmetičku proceduru. Međutim, kada je glumica Lea objavila selfi na Instagramu pre nekoliko nedelja, društvene mreže ne prestaju da bruje o tome. Tema se posebno povela na Twitter-u gde se raspravlja da li je Lea Michele zaista uklonila masno tkivo na obrazima ili ne. Objavljivani su tvitovi i sa slikama drugih poznatih ličnosti koje su takođe možda, a možda i nisu, bile podvrgnute proceduri.

Zašto je bihektomija tako problematičan trend?

S obzirom da ova kozmetička procedura postaje sve popularnija, postavlja se pitanje – da li je stvarno toliko bezazlena? U razgovoru sa plastičnim hirurgom došli smo do odgovora. On naglašava da bihektomija nije samo „ulepšavanje“ crta lica, već operacija koja može izazvati brojne komplikacije.

Za razliku od drugih popularnih estetskih korekcija – botoks ili fileri, bihektomija je trajna promena na licu koja se ne može nakon nekoliko meseci „vratiti“. Masni jastučići se uklanjaju kroz sitne rezove od 5 mm koji se prave na unutrašnjoj strani usta. Takođe kaže da su efekti operacije zaista primetni – naglasiće vaše jagodice i naglasiti crte lica ali po cenu mogućih krvarenja, otoka, infekcija i slično.

Kako bihektomija izgleda na društvenim mrežama?

Šta je to što nam ne govore na društvenim mrežama? Veliki broj stručnjaka kaže da je bihektomija samo kratkoročni dobitak. Uverio se da izaziva ubrzano starenje kože samo tri godine posle procedure. Pacijenti u početku vrlo zadovoljni i zadivljeni svojim novim „mršavim“ izgledom lica ali nakon nekoliko godina izgledaju starije jer bore i opuštena koža dolaze do izražaja.

Još jedan doktor je naveo da bihektoma zaista pruža definisaniji izgled lica u mlađim godinama ali da, kako starimo, masni jastučići postaju sve važniji. On kaže da je masnoća sastavni deo našeg lica koji daje oblik i čini bore manje vidljivim. Kada je uklonimo, ubrzano starenje može veoma uticati na našu psihu i samopouzdanje.

Šta je važno imati u vidu pre procedure?

Mnogi ljudi se okreću bihektomiji da bi se bolje osećali u svojoj koži. I to je potpuno opravdano – svako na kraju dana treba da učini ono zbog čega će biti srećniji. Međutim, stručnjaci ističu da treba imati u vidu i brojne mane koje se na društvenim mrežama ne prikazuju u toj meri. Uklanjanje masnih jastučića treba shvatiti ozbiljno jer nije „obična korekcija“, već ima trajne posledice i važno je dobro se informisati pre nego što joj se prepustimo.

Da li su jagodice i definisane crte lica u trendu?

Loše vesti su da je „mršavost“ postala ponovo popularna i glavni je pokretač ovog trenda. Ali kao i sve ostalo – mačkaste oči ili velike usne – i bihektomija će kratko biti interesantna. Masnoća je sastavni deo naše anatomije i svaki pokušaj da se ona ukloni u pokušaju da izgledamo vitko je nešto o čemu treba ozbiljno razmisliti. Kada uzmemo u obzir samopouzdanje, ovaj trend zaista može da ga poboljša. Ali vrlo moguće je da će to biti samo privremeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Bihektomija je bez sumnje najpopularniji trend lepote u 2023. godini koji značajno može doprineti boljem osećaju u svojoj koži ali najvažnije je, pre svega, voleti svoje telo sa svim manama i vrlinama i brinuti o njemu bez izuzetka.

Izvor vesti: marieclaire.uk

Izvor slike: DragonImages/GettyImagesPlus