1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Šta je mikrofeminizam: Mali...

Šta je mikrofeminizam: Mali koraci ka velikom cilju

06. oktobar 2024.

| Snežana Vranić

Svima je poznat termin feminizma. Međutim, šta je mikrofeminizam i koji su njegovi ciljevi?

Mikrofeminizam je pokret uz pomoć kog se možemo boriti protiv svakodnevnog seksizma malim, ali sve kreativnijim koracima. Međutim, na šta se to tačno odnosii kako funkcioniše.

Šta je mikrofeminizam?

Termin „mikrofeminizam“ se prvi put pojavio u martovskom TikTok videu snimka producentice i voditeljke Ešli Čejni (Ashley Chaney) sa objavom pod naslovom „devojke za devojke, korporativno izdanje“ sa heštegom #mikrofeminizam. Međutim, ona tvrdi da taj termin nije njena zasluga, ali izgleda da je ovo postalo viralno na društvenim mrežama zahvaljujući njegovom videu.

@iamashleychaney Girl’s girl, corporate edition. #microfeminism #feminist #feminism #corporatelife #girlsgirl ♬ original sound – Ashley Chaney


Ono što je usledilo, bio je video snimak u kome ona pripoveda kako suptilno menja standardnu etiketu e-pošte kako bi ukazala na seksizam na radnom mestu. „Kada šaljem imejl izvršnom direktoru i njegov pomoćnik mora da bude uključen, ako je asistent žena, uvek unesem njenu adresu e-pošte pre adrese generalnog direktora u liniji „primalac“ e-pošte.“

Čejnina objava brzo je prikupila skoro 3 miliona pregleda i više od 6.000 komentara, što je navelo žene da podele male korake koje preduzimaju da bi premostile jaz na radnom mestu.

Odmah nakon nje, advokatica Kejti Vud (Katie Wood) snimila je video u kome deli svoje mikrofeminističke akcije za koje je rekla da su „iznervirale muškarce“ i zbog toga su joj „postale favoriti“. Jedan takvi mali čin je da podrazumevano koristite zamenice za žene za ljude na rukovodećim pozicijama, osim ako sigurno znate da je za one da je viši menadžer u pitanju muškarac.


@katiewood____ as always, I am for the girls 🎀 #microfeminism #feminism ♬ original sound – katie wood

Trend je brzo uzeo maha kada je u pitanju uticaj na ponašanje u kancelariji, ali su neke žene počele da dele akte mikrofeminizma i van kancelarije.

U onlajn časopisu Psychology Today, dr Dana Abraham (Danna Abraham), docentkinja na Kalifornijskoj školi profesionalne psihologije na Međunarodnom unverzitetu Alliant, takođe potvrđuje da se mikrofeminizam nedavno organski pojavio kroz debate na društvenim medijima.

Dakle, šta je mikrofeminizam? Zauzimanje stava, čak i umanjem obimu, protiv predrasuda koje su još uvek snažno vezane za tradicionalne rodne uloge.

Mikrofeminističke prakse

Dana Abraham citira brojne studije koje potvrđuju da se žene na rukovodećim pozicijama često suočavaju sa dodatnim radom van opisa posla, jer se od žena očekuje da više brinu o svojim vršnjacima i studentima na radnom mestu. Ova očekivanja mogu doprineti da žene osete dodatni pritisak da budu dostupne u kratkom roku, da upravljaju svojim privatnim i profesionalnim životom tima bez mnogo priznanja i da se bave emocionalnim radom, dodajući listu nevidljivih poslova.

U svom članku, psiholog je podelila neke od mikrofeminističkih praksi koje koristi kao deo sopstvenog repertoara kako bi se suprotstavila efektima rodne nejednakosti u sopstvenom životu, i nada se da će one inspirisati druge žene.

Da li je izvinite uvek potrebno?

Ova reč se retko pojavljuje u rečniku muškaraca. Jedna od najočiglednijih manifestacija rodne pristrasnosti je koliko često se žene izvinjavaju, često nepotrebno. Osvrćući se na svoju karijeru, psihološkinja je primetila obrazac među koleginicama i studentima: one imaju tendenciju da se izvinjavaju za stvari koje ne zahtevaju izvinjenje.

U studiji Šumana i Rosa (2010), autori su otkrili da je manja verovatnoća da će se muškarci izviniti, čak i kada su suočeni sa sličnim greškama. Ovo ponašanje naglašava da se društvene norme i očekivanja mogu razlikovati po polu. Osporavanje ovih normi, čak i na mali način, može biti oblik otpora.

Zahtevam mesto za sebe u svetu

U krugovima rodnih studija govori se da je jedan od ciljeva patrijarhata degradacija žena. Kada je Dana Abraham bila doktorant, sprovela je opservaciono istraživanje istražujući vizuelni prikaz patrijarhata usred bela dana. U prepunom javnom prostoru posmatrao je ko mu daje prednost , kada žene i muškarci prilaze jedni drugima. On nije mislio da su njegovi rezultati iznenađujući: 99% žena se udaljilo sa puta da daju prednost muškarcima. Od tada se zaklela da im se nikada neće maknuti s puta kada hodaju u javnosti. Naravno, ona je i dalje ljubazna prema ljudima, ali više nije voljna da dozvoli drugima da zauzimaju njeno mesto u svemiru. Njen savet: „Sledeći put kada izađete iz kuće, primetite ko se sklanja sa puta!“

Moje vreme je dragoceno i to svi treba da znaju

Ovaj primer smatra njenim ličnim favoritom kada je u pitanju mikrofeminizam. Kako kaže: „Verujem da se svi trudimo da uradimo najbolje što možemo u uslovima koje imamo – posebno na radnom mestu – gde ljudi žongliraju sa više zadataka po važnosti. Često se dešava da kolege otkažu sastanke u poslednjem trenutku i pokušaju da ih ponovo zakažu kako bi se uklopili u svoj raspored ne uzimajući u obzir moje vreme. Kada dođe vreme za odlaganje i počnem da slušam plitka objašnjenja otkazivanja, trudim se da ne kažem: „U redu je, ne brini“. Umesto toga, odgovaram: „Hvala što ste shvatili da je moje vreme važno.” To mi je postalo još očiglednije: moram da nastavim da koristim mikrofeministički pristup!“

Njen savet: Razmislite koliko puta dozvoljavamo drugima da ignorišu naše vreme i prioritete ne uzimajući u obzir uticaj na naše blagostanje. Prema rečima specijaliste, mikrofeminizam stoga može biti nova vrsta kampanje koja nudi moćan protivotrov za nejednake društvene interakcije zasnovane na polu. Fokusirajući se na manja dela otpora, ova praksa može ponuditi jednostavne, ali moćne alternative za suočavanje sa predrasudama u svakodnevnom životu. Svaki pojedinačni, odlučujući čin koji gura nazad protiv omalovažavanja, trivijalizacije ili ignorisanja žena se računa.

 

Izvor slike: Mariia Vitkovska/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate