1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Visoka moda za jesen...

Visoka moda za jesen 2024. kroz prizmu umetničkih pokreta

19. септембар 2024.

| Miljana Momirović

Od umetnosti do Nedelje mode – otkrijte kako moda za jesen 2024. reflektuje legendarna dela najvećih istorijskih umetnika.

Moda i umetnost imaju višedecenijsku saradnju. Elsa Schiaparelli i nadrealista Salvador Dali su se udružili 1930-ih, Yves Saint Laurent je kreirao Piet Mondrian haljine u boji tokom 60-ih, a Louis Vuitton i Takashi Murakmi  su zajedno kreirali monogram u boji duge.

Prema tome, modni trendovi za jesen 2024. su slični poseti muzeju jer je Nedelja mode preplavljena umetničkim pravcima. Ne morate ih detaljno poznavati da biste prepoznali istorijski duh kroz kreacije. Pogledajte u nastavku.

Art moda za jesen 2024.

Impresionizam

Magloviti cvetni otisci i eterični materijali—viđeni kod Loewe, Susan Fang, i Giambattista Valli —uhvatili su spontanost i izlomljene poteze četkice kao potpis impresionizma 19. veka. Takođe ćete primetiti tragove umetničkog pokreta kada su u pitanju boje za jesen 2024. godine, posebno pastelno roze i prigušene plave koje koristi Klod Mone.

Loewe

Loewe

Secesija (Art nouveau)

Prepoznatljiva po organskim linijama, složenim ukrasima i prigušenim zelenim, braon, žutim i plavim bojama, secesija je bila ukrasni umetnički stil koji je cvetao između kasnih 1800-ih i ranih 1900-ih. Gustav Klimt je možda najprepoznatljivije ime iz pokreta, ali kada je u pitanju moda za jesen 2024. godine, Louis Vuitton, Jason Wu i Christian Dior su umetnici koji predvode trend.


Louis Vuitton

Louis Vuitton

Apstraktna moda za jesen 2024.

Apstraktna umetnost je relativno jasna: sve što izgleda ili se oseća kao odmak od stvarnosti odgovara ovom stilu. Zbog toga preterani izgled lutke kod Marc Jacobs, nasumičan i šareni stajling Dries Van Noten i eklektični otisci Bottega Veneta napravljeni od slojeva pečata za pasoše pozivaju na apstrahovanu estetiku.

Dries Van Noten

Dries Van Noten

Barokna umetnost

Pod velikim uticajem prijašnjeg pokreta umetnosti, renesanse, barokni stil karakteriše dramatično kretanje i jasne, detaljne visoke definicije. Jil Sander, Altuzarra i Louis Vuitton odali su počast toj eri sa teškim metalik brokatnim materijalima, navlakama, plisiranim kragnama i perlama.

Jil Sander

Jil Sander

Nadrealizam

Šta ako se vaši snovi manifestuju izvan vaše podsvesti i u stvarnom svetu? To je suština nadrealizma – koji su Loewe, Balmain i Schiaparelli istraživali kroz nepravilne, natečene siluete, prevelike motive, aksesoare i cipele za jesen 2024. godine.

Loewe

Loewe

Izvor slike: ©Launchmetrics/spotlight