1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Da li ste znali...

Da li ste znali da telefonske aplikacije izazivaju zavisnost?

17. септембар 2024.

| Snežana Vranić
One su tako dizajnirane..

Sigurno na vašem telefonu imate niz „pomoćnih alata“ da biste lakše funkcionisali. Međutim, da li ste znali da aplikacije izazivaju zavisnost?

Tačnije, ono čega možda nismo svesni jeste da su aplikacije dizajnirane tako da bi izazivale zavisnost. Na ovo je ukazao socijalni psiholog i autor knjige „Anksiozna generacija“ Džonatan Hejt (Jonathan Haidt). Ovo možete da primetite i po sebi ako ne možete da odolite da neprestano gledate u telefon šta god da radite.

Aplikacije izazivaju zavisnost i važno je da toga budemo svesni

Skoro svi u svim okolnostima našeg svakodnevnog života, od posla, do šetnje sa prijateljima, ne možemo da odolimo a da ne proverimo da li imamo neko novo obaveštenje ili da prosto skrolujemo kroz apilkacije kao što su Instagram ili Facebook. Ali, nemojte misliti da je odgovornost samo na nama.

Socijalni psiholog Džonatan Hejt je govorio u svojoj knjigi za veliko preoblikovanje detinjstva izaziva epidemiju mentalnih bolesti. On je podelio novi post sa karikaturom govoreći o ovom problemu.

Proveravamo svoj telefon više od 100 puta dnevno

On je u svom postu izneo zabrinjavajuće podatke.

„Prosečan čovek proverava svoj mobilni telefon 144 puta dnevno, iako je za mnoge ovaj broj bar duplo veći. Tinejdžeri dobijaju 237 obaveštenja dnevno. Telefon više nije samo za telefonske pozive, već laptop u našim džepovima i od njih zavisimo za naše finansije, međuljudske kontakte i zabavu.


Ali problem je u tome što naš mozak nije evoluirao da bude stalno stimulisan stimulansima, baš kao što nije evoluirao za ishranu bogatu šećerom. Neki predlažu da umesto odlaganja davanja deci pametnog telefona, treba da ih naučimo kako da ga koriste odgovorno. Ali to je kao da sugerišete da prodavnice prodaju alkohol svim uzrastima. Kao da kažete roditeljima da nauče tinejdžere da se uzdrže od alkohola.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonathan Haidt (@jonathanhaidt)

Problem sa gornjim argumentom je u tome što ignoriše veoma zaraznu prirodu aplikacija, koje su dizajnirane kao kazino slotovi u smislu da obećavaju promenljive nagrade. Različite nagrade znače da ne znate da li ćete dobiti sve ili ništa ili nešto između. Slotovi su savršena verzija višestrukih nagrada. Nastavljate da vučete polugu jer možete ostvariti velike pobede, čak i ako obično završite u gubitku. Na mobilnom telefonu stalno proveravate obaveštenja jer možete imati 10 ili 100 lajkova.

Ukratko, odrasli su u stanju da bolje upravljaju karakteristikama aplikacija koje izazivaju zavisnost od tinejdžera. Zato bi trebalo da odložimo davanje deci pametnih telefona (do 14-15 godina) i pristupa društvenim mrežama (ne pre 16)“. objasnio je on u objavi.

 

Izvor slike: Daria Petrova/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate