1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Culture
  6. /
  7. Kako se iz Srbije...

Kako se iz Srbije stiže do Oskara?

15. август 2024.

| Snežana Vranić
Konkurs je otvoren..

Dodela Oskara je jedna od najprestižnijih nagrada u svetu filmske industrije. Međutim, da li znate kako se biraju filmovi za Oskara?

Iako u skorije vreme Srbija imala filmove koji su ušli u užu nominaciju za Oskara, to ne znači da će tako biti i ovoga puta. Naša zemlja je imala svoje predstavnike tokom ranijih godina, a par ljudi sa naših prostora su i dobili ovu zlatnu statuu.

Kako se biraju filmovi za Oskara u Srbiji?

Filmski centar Srbije na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu „Oscar“ Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, upućuјe poziv domaćim filmskim producentima da do 30. avgusta 2024. godine priјave film (igrani, dokumentarni, animirani – preko 40 minuta) za izbor srpskog kandidata za 97. dodelu nagrade Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke – Oskar u kategoriјi za naјbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2024. godinu.

Dokumentacija neophodna za proces izbora srpskog kandidata za nagradu Oskar koja se dostavlja Filmskom centru Srbije:

• izјava da film u potpunosti ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane SPECIЈALNIM PRAVILIMA AMERIČKE AKADEMIЈE ZA 96. NAGRADU I UPUTSTVOM O IZBORU SRPSKOG KANDIDATA ZA NAGRADU ,,OSCAR“ AMERIČKE AKADEMIJE ZA FILMSKU UMETNOSTI I NAUKU;

• kompletan popis imena članova autorske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mestu stalnog prebivališta;

• kratki sinopsis filma na srpskom јeziku;

• biografiјa, filmografiјa i fotografiјa reditelja;

• tri do pet reprezentativnih fotografiјa filma;

• bioskopski plakat filma;

• originalni članci iz novina i magazina koјima se reklamiralo prvo јavno prikazivanje filma u komerciјalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu;

• kontakt-podatke producenta.

Producent јe dužan da u okviru aplikacionog paketa dostavi odgovaraјuću kopiјu priјavljenog filma, kako bi Selekciona komisija pogledala sve prijavljene filmove. Kopija filma se dostavlja naknadno u dogovoru sa Selekcionom komisijom.

Kompletna dokumentacija se podnosi zaključno sa 30. avgustom 2024. godine putem elektronske pošte na adresu: [email protected], sa naznakom: Prijava za izbor srpskog kandidata za nagradu „Oskar“.

Istorija nominacija za Oskara iz Srbije

Kroz istoriju je zabeleženo 6 nominacija za film iz Srbije u trci za Oskara. Nažalost, još nijedan film ga nije osvojio, ali svaka nova godina predstavlja i novu šansu. Takođe, to ne znači da domaća kinematografija nije bila primećena. Evo kojih 6 filmova su bili u užem krugu za Oskara:

  • Cesta duga godinu dana (1959)
  • Deveti krug (1961)
  • Tri (1967)
  • Skupljači perja (1968)
  • Bitka na Neretvi (1969)
  • Otac na službenom putu (1986)

Međutim, iako nismo dobili nijednog Oskara za najbolji film, imamo nekoliko imena koja mogu da se pohvale ovom statuom.  Dušan Vukotić (1962.) je dobitnik nagrade u kategoriji za kratkometražni animiirani film Surogat što je bio i prvi put da je ovu nagradu dobio neko ko nije iz Amerike. Potom, Karl Malden (Mladen Sekulović) je osvoji Oskara (1952) za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu Tramvaj zvani želja (Harold Mičel).

Za najbolji scenario 1980. godine, prestižnu nagradu je dobio Stojan Stiv Tešić za film Četiri mangupa. A među Oskarovcima su i dva inženjera i jedan naučnik iz Srbije za doprinos specijalnim efektima i kvalitetu filmske kamere. Zoran Perišić je dobio nagradu 1980. godine za specijalne efekte u Supermenu, Mirko Kovačević 2007. za inovaciju na objektivu filmske kamere i dr Dejan Ilić 2008. godine za digitalnu ARRI kameru i imitaciju dnevnog svetla.

Iako Srbija već dugo nije bila nominovana za Oskara, nadamo se da će ove godine biti drugačija situacija. Prošle godine se najviše polemisalo o filmu sa istorijskom perspektivom Openhajmer, koji je i pobrao najveći broj nagrada. Međutim, mediji su nasuprot ovom filmu suprotstavili Barbi, koji je dobio Oskara samo za muzičku numeru. Za najbolji strani film, Oskara je dobila koprodukcija Engleske i Poljske za film Zona interesa.

Ove godine, držimo palčeve da naši predstavnici budu ponosni dobitnici ove prestižne nagrade. Srećno!

Izvor slike: Bryan Bedder / Staff / GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate