1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Putovanje kroz modernu arhitekturu:...

Putovanje kroz modernu arhitekturu: 6 kuća u okolini Pariza

25. jul 2024.

| Borjana Božić
Arhitektonski dragulji Pariza

Da li ste ikada razmišljali o istraživanju najlepših arhitektonskih remek-dela u regionu Pariza? Da li želite da otkrijete jedinstvena dela velikih arhitekata kao što su Le Korbizje i Alvar Aalto, koja su oblikovala modernu arhitekturu? Ove letnje sezone, nema potrebe da idete daleko kako biste uživali u fascinantnim građevinama – Pariz i njegova okolina kriju nevjerovatne kuće koje će vas ostaviti bez daha i obogatiti vaše znanje o arhitekturi.

Arhitektonski dragulji Pariza: 6 kuća koje će vas oduševiti

Krenite na putovanje kroz šest najimpresivnijih arhitektonskih kuća koje možete posetiti u regionu Pariza i doživite jedinstveni spoj umetnosti i dizajna.

Vila Savoja

Vila Savoja, delo čuvenog arhitekte Le Korbizjea, ostaje jedan od dragulja arhitekture u regionu Pariza još od 1930-ih. Izgrađena za Pjera i Ežen Savoj, ova kuća predstavlja drugu implementaciju Korbizjeove teorije „Pet tačaka moderne arhitekture“. Sa svojim pilotima, slobodnim planom, vrtnim krovom, slobodnom fasadom i trakastim prozorima, vila Savoja je pravi manifest moderne arhitekture.

Adresa: 82 Rue de Villiers, 78 300 Poissy

Kuća Luja Karea

Ova predivna kuća, delo finskog arhitekte Alvara Alta, nalazi se u blizini Pariza. Izgrađena za kolekcionara i trgovca umetninama Luja Karea, kuća je jedinstveni primer skandinavske arhitekture u Francuskoj. Koristeći prirodne materijale i jedinstvene dizajnerske elemente, Alvar Aalto je stvorio pravo umetničko delo.


Adresa: 2 Chemin du Saint-Sacrement, 78490 Bazoches-sur-Guyonne

Apartman Le Korbizje u Parizu

U ovom apartmanu u zgradi Molitor, Le Korbizje je živeo i radio od 1934. do 1965. godine. Ovaj eksperimentalni prostor, sa svojim staklenim fasadama i funkcionalnim enterijerom, bio je laboratorija za mnoge njegove ideje o modernom urbanizmu i arhitekturi.

Adresa: 24 rue Nungesser et Coli, 75 016 Paris

Kuća Van Doesburg u Meudonu

Ova manje poznata ali izuzetno zanimljiva kuća, delo Teo van Doesburga, nalazi se u Meudonu. Kuća, sa svojim jednostavnim linijama i primarnim bojama, predstavlja arhitektonsku adaptaciju slikarskog stila Piet Mondriana. Kao rezidencija umetnika, kuća Van Doesburg je prava umetnička oaza.

Adresa: 29 Rue Charles Infroit, 92 190 Meudon

Kuća La Roš u Parizu

Pre nego što je izgradio vilu Savoj, Le Korbizje je stvorio kuću La Roš u Parizu. Izgrađena između 1923. i 1925. godine, ova kuća je prva implementacija njegovih „Pet tačaka nove arhitekture“. Sa svojim galerijskim prostorom, kuća je bila namenjena za stanovanje i izlaganje umetničkih dela.

Adresa: 510 square du Docteur Blanche, Paris XVI ème

Vila Kavroa u blizini Rubea

Iako se nalazi van regiona Pariza, vila Kavroa je vredna posete. Delo Roberta Mallet-Stevens-a, ova kuća je pravi primer modernističke arhitekture. Sa svojim geometrijskim oblicima i upotrebom industrijskih materijala, vila predstavlja prelaz između tradicionalne i moderne rezidencijalne arhitekture.

Adresa: Prox Roubaix, neophodna rezervacija

Posetite ove arhitektonske dragulje i uživajte u lepoti i inovacijama moderne arhitekture!

Izvor slike: Pascale Gueret/gettyimages