1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Zašto je menstruacija kod...

Zašto je menstruacija kod sportiskinja tabu tema?

08. јул 2024.

| Snežana Vranić
Kako se one bore sa "onim danima"?

Menstruacija kod sportiskinja nije tema o kojoj se govori dovoljno. Dok se žene bore za slobodne dane tokom menstruacije, postavlja se pitanje šta je sa ženama koje se bave sportom?

Ovog leta na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. prvi put će biti u potpunosti ostvarena rodna ravnopravnost. Tačnije, na takmičenjima će učestvovati jednak broj sportista i sportiskinja. Međutim, iako se vide pomaci u jednakosti žena, postavlja se pitanja šta se dešava kada sportiskinje imaju menstruaciju? I šta ako se to događa baš u važnim sportskim trenucima.

Da li je menstruacija kod sportiskinja i dalje tabu tema?

Američka alpska skijašica Mikejla Šifrin (Mikaela Shiffrin) je 29-godišnja atleričarka koja je pobedila na 14 trka Svetskog kupa, a potom je završila sezonu sa titulom šampiona u spustu. Takođe, prošle godine je izvojevala svoju magičnu 88. pobedu čime je postala najuspešnija alpska skijašica uključujući i žene i muškarce.

Međutim, ovi neverovatni uspesi nisu jedino zbog čega je skijašica privukla pažnju.  U intervjuu nakon jedne od pobeda, ona je bila iskrena o tome koliko se iscrpljeno osećala. Rekla je da nije baš dobro spavala proteklih dana i da se nije osećala dobro pre trke. „Nažalost, upravo sam dobila menstruaciju“, rekla je. Iako se skijašica nije plašila da priča o menstruaciji, očigledno je bila pomalo posramljena i na kraju intervjua se izvinila rekavši: „Verovatno ne bi trebalo da pričam o tako nečemu u intervjuu“. Ali da li je to zaista problematično?

Tabu oko menstruacije, naročito u sportu ostaje nepokolebljiv. Vekovima je društvo usađivalo ženama da je menstruacija sramotna stvar o kojoj nije baš umesno pričati, čak ni među sobom. Pored toga, sportistkinje su uslovljene da umanjuju ili ignorišu svoj mesečni ciklus zarad svoje konkurentnosti – iako se, prema anketama, 80 odsto njih redovno bori sa simptomima povezanim sa krvarenjem.


Žene zbog menstrualnih tegoba moraju da menjaju programe treninga

Zbog tipičnih tegoba povezanih sa menstruacijom, kao što su grčevi u stomaku, bol u grudima, umor, glavobolja i promene raspoloženja, žene su često prinuđene da promene svoje programe treninga ili čak da treninge ili takmičenja ostave na minimum. A ako ne žele da propuste takmičenje, moraju da uzmu u obzir rizik da će zbog svojih neprijatnih simptoma biti u lošijoj formi i možda morati da se suoče sa neuspehom.

Kakav god bol ili nelagodnost iskusili tokom menstruacije ili perioda PMS-a koji mu prethodi, većina žena radije ćuti i trpi. Često pribegavaju lekovima protiv bolova i grejanjem stomaka.

Olimpijska preponarka Luca Kozak, ambasador menstrualnog brenda Always, iskreno je govorila na konferenciji za novinare održanoj pre nekoliko nedelja o tome koliko menstruacija može uticati na njen učinak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LUCA KOZÁK (@luca_kozak)

„Kao i kod svih žena na svetu, menstruacija igra ogromnu ulogu u životima sportistkinja, od planova treninga do dana takmičenja. Podržavajući otvorenu diskusiju o ovoj temi i proširivanjem menstrualnog znanja onih koji su uključeni u razvoj sportistkinja, možemo pomoći ženama da se osećaju ugodnije i samopouzdanije tokom ovog perioda“, rekla je Luca Kozak.

Rezultati nedavnog istraživanja koje je naručio Always,   utvrđeno je da 71 odsto sportistkinja smatra da se u svetu sporta ne vodi računa o menstrualnom ciklusu i potrebama žena. Pored toga, 67 procenata ispitanih reklo je da nerado pričaju o svojim menstrualnim simptomima iz straha da će ih smatrati opravdanjem za njihov učinak. A 75 odsto je takođe izjavilo da im menstrualni period ne dozvoljava da se usredsrede na trening i da se pravilno motivišu za treninge i takmičenja.

Menstruacija kod sportiskinja je tema kojoj je neophodna pažnja

Ali menstruacija ne može samo da utiče na rezultate i performanse žena koje se već bave sportom – istraživanja su pokazala i da menstruacija odvraća mnoge mlade devojke od sveta vežbanja. Prema podacima, devojčice prestaju da se bave sportom znatno više nego dečaci. Njih 51 odsto odustaje od sporta do 17. godine. Mnogi od njih se plaše da će ih ciklus sprečiti da budu aktivni.

A ako ustraju, često pribegavaju raznim praksama ili čak lekovima kako bi pokušali da kontrolišu ili čak zaustave svoj ciklus. Misle da bi i bez krvarenja postali bolji sportisti.

Menstrualni ciklus je jedan od najvažnijih bioloških procesa u ženskom telu. Fluktuacije u hormonima ne utiču samo na jajnike i matericu; utiče na nivoe energije, funkciju mozga, rast mišića i kostiju, metabolizam i još mnogo toga. A ovi efekti mogu u velikoj meri uticati, na primer, na to kako se žene osećaju tokom sporta i kako se njihova tela prilagođavaju treningu. Sasvim je neshvatljivo zašto se sportski svet i dalje trudi da ignoriše ove efekte i promene?

Da bismo konačno razbili tabue koji okružuju menstrualni ciklus, potrebno nam je više i bolje istraživanje o tome kako ciklus utiče na zdravlje i dobrobit žena – posebno na žene koje su sportistkinje. I bilo bi važno edukovati sportiste, trenere, roditelje i zdravstvene radnike kako bi mogli bolje da podrže devojke i žene koje žele da se bave sportom.

Izvor slike: Steph Chambers / Staff/GettyImagesSport