1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Jesen ima miris šume,...

Jesen ima miris šume, sandalovine i sofisticirane elegancije

12. septembar 2023.

| Snežana Ilić
Zavodljive drvenaste note idealne su za hladniji period godine

Zavodljive drvenaste note za sezonu jesen/zima

Tokom prelaznog perioda, kada se leto preobražava u jesen, volimo da pravimo red u ormaru i da polako oslobađamo prostor za topliju garderobu. Priroda počinje da se presvlači u svoje zlatne odore, menja se beauty rutina, a često pojačavamo i mirisne note.

Iako svi imamo omiljeni parfem (“parfemolozi” smatraju da ih biramo nesvesno, prema karakteru, temperamentu ili uspomenama na neki važan događaj u životu), uz hladniji period godine obično idu intenzivnije arome – oštre, šumske, smokey, smolaste, začinjenije, misterioznije.

O ukusima ne treba raspravljati i svakako nećete pogrešiti ni sa slatkastim, cvetnim ili orijentalnim, ali s vremena na vreme ne bi bilo loše promeniti “notnu svesku”.

Drvenaste note osvajaju na prvi miris

“Woody” grupa, drvenasta, na takozvanom mirisnom točku zauzima poziciju između sveže i orijentalne.

Uglavnom je reč o toplim i zemljanim aromama, a u bočicama su sandalovina, vetiver, kedar. Sve češće se oseća i oud, sinonim za luksuz i egzotiku, skupoceni ekstrakt destilacije drveta agar.


Kada udahnete “woody” parfem, “na prvi njuh” zaista stičete utisak da ste negde u šumi. Pravim gurmanima preporučujemo “Tom Ford Oud Wood” – prefinjen, mističan, dubok, sa aurom koja nije prenaglašena, ali je ipak energična.

Univerzalan je, jednakim žarom oduševljava i nežniji i jači pol.

Drvenasti parfemi su kompleksni, topli i senzualni, odaju osobu zrelih pogleda na život, sofisticiranu i pomalo tajanstvenu.

Za njih je savršen “Le Labo Santal 33”, u čiji sastav ulaze sandalovina, kardamon, papirus, kedar, začinske, kožne i mirisne note. Sandalovina može i da zasmeta osetljivijim nozdrvama, ali ovde nije brutalna, već prilično pitoma, meka i osvežavajuća.

Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za “40 Knots Xerjoff”, koji već više od decenije hara mirisnim svetom.

U osnovi su kedar i zelene note, ali struktura mu je i dobrim delom vodena zahvaljujući morskim notama sa dodatkom soli. Prozračan, sa jakom aurom. Opisuju ga kao luksuznu jahtu sa pet zvezdica.

“Byredo Gipsy Water” odličan je izbor za one koji nisu ljubitelji cvetnih mirisa. Otvaraju ga bergamot, biber i limun, kompozicija se nastavlja uz iglice bora, tamjan i koren irisa, dok bazu čine sandalovina, vanila i amber.

Za trenutke harmonije, kada smo u skladu sa sobom. Kao da meditiramo u nekoj zimzelenoj šumi, daleko od sveta.

Za kraj smo ostavili malo glamura u “Guerlain” stilu. “Mi stvaramo parfeme za žene kojima se divimo”, poručili su iz čuvene francuske kuće 2017. godine kada je “Mon Guerlain” lansiran.

Za zaštitno lice izabrana je holivudska diva Anđelina Džoli, oličenje moderne ženstvenosti koja izbija iz bočice. Senzualan na rafiniran način: počinje lavandom i bergamotom, a završava se sandalovinom, vanilom, pačulijem, kumarinom, sladićem.

Drvenaste note postepeno dolaze do izražaja, a sve vreme se kroz priču provlače i puderaste, “guerlainovske”. Intenzivan, opojan, jedinstven i savršen za sezonu jesen/zima.

Izvor slike: Photo by Elena Popova on Unsplash