Često ustajete na levu nogu? Ovo može uticati na vaše raspoloženje
Koliko puta ste ustali neraspoloženi, a da ni sami ne znate zbog čega?
06. septembar 2023.
| Jelena MladenovićŠta jesti pre leta avionom? To pitanje gotovo nikom ne padne na pamet kada krene sezona jesenjih putovanja, a sa njom i potraga za najboljom destinacijom, povoljnim hotelom i avionskom kartom.
Tokom cele euforije i planiranja puta, često se dešava da zaboravimo šta smo sve uneli u sebe, pa kada avion poleti kreće nadutost, mučnina, gasovi i glavobolja.
Naime, kako je objasnila nutricionistkinja Džo Vudhast, tokom leta naše telo se “troši”, a da mi toga uopšte nismo svesni.
„Probavni sistem, imuni sistem, putevi detoksikacije i cirkulatorni sistemi su pogođeni kada uđete u avion, a da ne spominjemo vaš nervni sistem ako ste uznemireni letač”, tvrdi nutricionistkinja.
Dvoje nutricionista iz Velike Britanije napravili su spisak hrane koju treba konzumirati pre ulaska u avion, ali i one koju treba izbegavati.
Tokom leta, vazduh u vašim crevima se zapravo povećava kao rezultat promena atmosferskog pritiska.
„Ovaj dodatni pritisak na creva može uticati na vaše pokrete creva, što dovodi do bolova u stomaku„, objašnjava nutricionistkinja Klarisa Lener.
Da biste izbegli bolove u stomaku i nadimanje trebalo bi da pre poletanja jedete hranu koja je lako svarljiva i obezbeđuje trajnu energiju, kao što su složeni ugljeni hidrati, nemasni proteini, zdrave masti, prenosi marieclaire.co.uk.
Sve to imate u zelenoj salati, pirinču, avokadu, piletini, humusu, ovsenom kolaču i drugoj hrani koja ima hranljive vrednosti, a ne stvara neprijatnost.
Hrana bogata kalijumom kao što je banana i dinja u kombinaciji sa punomasnim jogurtom, može da vam ublaži grčeve u mišićima koji se često javljaju tokom leta.
Spakujte kesicu biljnog čaja ukoliko ste jedan od onih putnika paničara, stres može itekako da utiče na stvaranje stomačnih problema
Nutricionistkinja Lener tvrdi da je odabir povrća koje ne proizvodi gasove ključno da biste izbegli neprijatno nadimanje.
Brokoli i karfiol su na spisku onog povrća koje će vam u avionu stvoriti izuzetnu nelagodnost.
View this post on Instagram
I jedna i druga nutricionistkinja tvrde da pre leta treba izbegavati prezačinjenu hranu i onu prženu.
Zašto? Jednostavno, jer ove namirnice osim što stvaraju nelagodnost, one dehidriraju organizam tokom leta, što dovodi i do glavobolje i umora.
Sada, najvažniji deo – uživajte u odmoru!
Novinarka magazina Marie Claire. Jelena Mladenović je novinarka sajta MarieClaire.rs, poznata po svojoj sposobnosti da na zanimljiv i pristupačan način obrađuje širok spektar tema, od modnih trendova i beauty saveta do astroloških prognoza i psiholoških testova. Jelena takođe pokriva i dublje teme, poput psihološkog uvida koji se može dobiti kroz izbor omiljene boje odeće ili značenje znakova bolesti na licu, demonstrirajući svoju sposobnost da teme učini relevantnim i edukativnim. Kroz svoj rad na horoskopima i astrološkim prognozama, Jelena Mladenović pruža čitaocima ne samo zabavu, već i mogućnost introspekcije i razmišljanja o vlastitim životnim putevima i odlukama.
Izvor vesti: marieclaire.co.uk
Izvor slike: Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash
Koliko puta ste ustali neraspoloženi, a da ni sami ne znate zbog čega?
Termalni izvori su pravo bogatstvo naše zemlje
Nezaboravna novogodišnja putovanja - osetite duh praznika
Isprobajte jesenji Wellness Retreat by Chenot Espace! Jer dobro balansiranje i relaksacija nešto je na čemu svi mi treba da radimo...