1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Recept za domaći giros

Recept za domaći giros

06. avgust 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Idealan letnji obrok!

Izuzetno uobičajeno i popularno jelo je giros tanjir. Pečeno meso i salata sa mirisom svežeg mediteranskog bilja, osvežavajući feta dip od limunove kore, hrskavi prženi krompir i mekana domaća pita jednostavno su briljantni zajedno.

 

Domaći giros- Sastojci za meso:

500 g pilećih prsa (file), 10 g crvenog luka (prah), 4 čena belog luka, 1 kašičica majčine dušice, 0,5 kašičice ljute paprike (po želji), 1 kašika maslinovog ulja, limunov sok od 1 limuna, so, biber, 0,5 kašičice mlevenpg kumina

  1. Očistite pileća prsa i uklonite kožu. Dobro pomešati sa začinima, uljem i limunovim sokom, pa staviti u frižider da odstoji najmanje 3-4 sata.
  2. Stavite filete na ražanj za meso i pecite u rerni zagrejanoj na 220°C, 30 minuta, dok ne postane fino i hrskavo. Može se pripremiti ispod roštilja ili čak u tiganju.
  3. Pripremljeno meso isecite na tanke trake.

Sastojci za grčku salatu

1 krastavac, 100 g crnih maslina, 30 dkg čeri paradajza, 1 crveni luk, so, biber, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka,  bosiljak po ukusu

  1. Salatu vredi pripremiti na samom kraju, kada je sve ostalo za giros tanjir već pripremljeno.
  2. Krastavac i crveni luk iseći na krupnije kockice, čeri paradajz na pola. Sipajte ih u činiju, u nju takođe pospite masline. Posolite i pobiberite, poprskajte maslinovim uljem i limunovim sokom.
  3. Takođe možete začiniti svežim bosiljkom i origanom.

Sastojci za feta umak


100 g feta sira, 300 g grčkog jogurta, limunova kora od 1 limuna, pola veze kopra, so, biber

  1. Fetu stavite u činiju, začinite biberom i naribajte koricu limuna.
  2. Razbijte ga viljuškom, pa dodajte grčki jogurt. Umak promešajte, po potrebi dodajte malo soli, jer feta može biti veoma slana.
  3. Stavite u frižider do serviranja.

Sastojci za domaću pitu

300 g finog brašna, 150 g vode, 1 kašika grčkog jogurta, 1 kašika maslinovog ulja, 7 g soli, 1 majčina dušica po ukusu, 4 g kvasca, 25 g putera, 5 listova bosiljka

  1. Uzmite posudu za mešanje, u nju sipajte mlaku vodu, grčki jogurt i maslinovo ulje. Pospite kvasac, timijan, so i fino brašno.
  2. Temeljno zamesite testo, a zatim ga ostavite da odstoji sat vremena. Podelite na kuglice iste veličine i razvaljajte ih na oko pola cm debljine.
  3. Zagrejte tiganj, poprskajte ga sa malo maslinovog ulja, pa na njega stavite testeninu. Pokrijte i pecite sa obe strane dok ne postanu lepo crvene plikove. Gotove pitate prekrijte vlažnom krpom ili stavite u kesu da se odmore.

Prilikom serviranja isecite ih na pola ili na četvrtine, pa premažite rastopljenim puterom i pospite seckanim bosiljkom ili peršunom.

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Dar1930/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate