1. Home
  2. /
  3. Celebrity News
  4. /
  5. Kraljica Camilla: Šta je...

Kraljica Camilla: Šta je čeka nakon smrti kralja Charlesa

02. avgust 2023.

| Ranka Bulatović
Od ljubavnice do princeze, od princeze do kraljice... ali koju titulu će Camilla dobiti nakon kraljevee smrti?

Kraljica Camilla je stalno u centru pažnje. A sad se poteglo novo pitanje – kakva će biti njena sudbina ako nadživi kralja. Kada je Camilla Parker Bowles postala supruga princa Charlesa, koji je u to vreme još nosio titulu vojvode, postala je (između ostalog) vojvotkinja od Kornvola. A od septembra 2022. i kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i Zajednice nacija. Naravno, britanska kraljevska porodica ima scenario za sve, uključujući i mogućnost da kraljica poživi duže od svog supruga, kralja Charlesa III. Kraljica Camilla bi u tom slučaju dobila novu, malo poznatu titulu.

Ako nadživi kralja, kraljica Camilla dobija novu titulu

Princ William od Velsa prvi je u redu za britanski presto, tako da je gotovo izvesno da će jedan dan postati kralj. A ako se to dogodi, onda će njega maćeha, kraljica Camilla, dobiti novu titulu.

Kralja Charles III u maju je krunisan za kralja u Vestminsterskoj opatiji, a u isto vreme Camilla je postala i kraljica. Iako se još nismo u potpunosti navikli na ovaj novi aranžman, mnogi su već zabrinuti šta će se dogoditi kada 74-godišnji monarh umre.

Jasno je da Camilla ne bi zauzela mesto svog muža, jer ga nasleđuje princ William. Kraljica – kao kraljeva udovica – u ovom slučaju bi nosila titulu kraljice udove, koju je prvi put upotrebila kraljica Adelaida 1830.

Kraljica Camilla

Ali ne moramo ići daleko u prošlost da bismo pronašli sličan primer. Majka kraljice Elizabeth II, Elizabeth Bowes-Lyon , takođe je nadživela svog muža, kralja Georgea VI i bila je poznata kao „Kraljica Majka“. Za Camillu ova titul ne dolazi u obzir, jer ne očekuje ona da njen potomak nasledi tron. U ovom slučaju je to bi bila princeza Diane da je živa.

Camilla je bila Charlesova prva ljubavnica, a iako je dobila i titulu princeze od Velsa kada su se venčali 2005. godine, ona je nije koristila. Previše ju je podsećala na princezu Diane. Otprilike u to vreme, plan je bio da, ako Charles postane kralj, Camilla i dalje ostane vojvotkinja, jer su se plašili da je javnost neće prihvatiti kao kraljicu. Ali tokom godina, Camilla je osvojila mnoge, uključujući i pokojnu kraljicu, koja je na svom platinastom jubileju rekla: „Moja je iskrena želja da, kada dođe vreme, Camilla bude poznata kao kraljica.“


Izvor slike: Finnbarr Webster/Getty Images Entertainment