1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Opekotine od sunca: Kako...

Opekotine od sunca: Kako ubrzati regeneraciju kože

31. jul 2023.

| Ranka Bulatović
Jedan od najčešćih problema s kožom u letnjim mesecima su opekotine od sunca. Prikupili smo odolične savete kako da pospešite regeneraciju oštećene kože  

Opekotine od sunca su reakcija kože na štetno ultraljubičasto zračenje. U tom slučaju  koža postaje crvena i osetljiva. Posle nekog vremena počinje da se ljušti i eventualno svrbi.

U većini slučajeva, opekotine su veom ablage i simptomi nisu burni, ali može doći i do jakih opekotina od sunca nakon kojih na koži izbijaju plikovi. Ozbiljne opekotine od sunca mogu biti praćene vrtoglavicom, umorom i mučninom.

Opekotine od sunca: Šta prvo treba da uradite

Najpre na opečenu kožu stavite peškir natopljen hladnom vodom. Dobro je za opečenu kožu, a dobro je i za hlađenje. Krpa umočena u hladno mleko ili jogurt takođe deluje rashlađujuće na osetljivo mesto. Mlečni proizvodi izuzetno rashlađuju, a masnoće koje sadrže sprečavanj isušivanje i zatezanje kože (što može biti vrlo bolno).

Važno je pustiti površinu kože da diše, pa se preporučuje upotreba lagane hidratantne kreme ili kreme protiv upala. U slučaju opekotina od sunca koristite kremu ili losion koji sadrži gel od aloje. Ova biljka sadrži mnogo minerala i vitamina, koji imaju isceljujuću, rashladnu i regenerativnu moć. Osim toga, ako kod kuće imati aloju, samo odsecite list, izvadite gel i namažite kožu zahvaćenu opekotinama.

Ako imate opekotine od sunca, ovo morate

izbegavati

Ne koristite sredstva koja isušuju ako imate opekotine od sunca. Dakle, izbegavajte kupke sa solju i sodom bikarbonom. Nemojte nanositi kreme, serume ili različita ulja sa glikolnom ili salicilnom kiselinom na kožu opečenu suncem dok se potpuno ne regeneriše.

Dok  koža zaceljuje, preporučuje se izbegavanje upotrebe šminke, jer sastojci u kozmetici mogu dodatno da je iritiraju. Pored toga, šminka sprečava kožu da diše, što može znatno usporiti vreme zarastanja. Sunđeri koji se koriste za šminkanje mogu lako da šire klice, što će površinu kože učiniti sklonijom daljem zapaljenju.


Šta još pomaže

Navedeni saveti će pomoći da se ublaže neprijatni simptomi opekotina od sunca, ali neće regenerisati kožu preko noći. Međutim, ako pijete puno tečnosti i izbegavate sunčevu svetlost nekoliko dana nakon opekotina od sunca, proces zarastanja može biti kraći.

Ali, ako se jave jaki bolovi nakon sunčanja, obavezno idite lekaru ili se obratite farmaceutu. Možda će vam trebati i neki lek protiv bolova. Iako postoje metode i rešenja za lečenje opekotina od sunca, najbolji način je da se potrudite da ne izgorite. I redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

 

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Pattarisara Suvichanarakul/gettyimages.co.uk