Salata od pečenih šljiva – zvezda letnjih žurki
30. jul 2023.
| Ranka BulatovićZašto baš salata od pečenih šljiva? Zato što skoro nismo probali nešto toliko dobro – i potpuno nesvakidašnje.
Kruške, jabuke, pa čak i bobičasto voće se često koriste u salatama, ali su šljive nezasluženo zanemaren sastojak salata. Ovo blago kiselkasto, mirisno voće poprima karakterističan ukus kada se termički obradi. Osim toga, pušta mnogo soka, pa je idealno za sosove.
Salata od pečenih šljiva: Može biti i slatka i slana
U ovoj jednostavnoj salati, složenog ukusa, meku slatkoću šljiva nadograđuje slani ukus sira, a služi se sa hrskavim, svežim bagetom. Seme kima i žalfiju ne treba izostaviti iz recepta, jer će upotpuniti ovu čaroliju ukusa. Dobra vest je da ovu rajsku salatu od pečenih šljiva možete jesti slanu, recimo uz meso ili razne vrste sireva, ali i slatku ako je poslužite uz sladoled od jogurta ili vanile. U ovom drugom slučaju, ne brinite zbog sira, savršeno balansira ukuse!
Sastojci:
- 4 velike šljive isečene napola
- 1/3 šolje šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice semena kima
- 1/2 kašičice sveže žalfije
- mleveni biber po ukusu
- malo rukole
- sir po ukusu
- 1 baget isečen na dijagonalne kriške
Priprema:
- Isecite šljive napola i poređajte ih u tiganj. Pecite šljive na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju.
- Pospite šljive šećreom i pecite još nekoliko minuta.
- Sklonite tiganj sa šporeta i pospite šljive kimom, žalfijom i biberom.
- Na tanjir stavite rukolu i sir po želji (feta, kozji, mocarela, gorgonzola…), pa preko stavite šljive i prelijte sokom koji su ispustile.
Prijatno!
Ranka Bulatović, dugogodišni novinar i urednik: Zaljubljena u dobre knjige
i filmove. Isprobava sve moguće preparate za negu kose koji joj dođu pod
ruku.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: kochabamba/shutterstock.com