- Home
- /
- Hair & Beauty
- /
- Ko su neprijatelji naše...
Ko su neprijatelji naše jetre?
03. jul 2023.
| Aleksandra DudvarskiJetra je glavni graditelj našeg zdravlja. „Ona deluje kao šti“t, objašnjava prof. Gabriel Perlemuter , šef odeljenja za hepato-gastroenterologiju i ishranu u bolnici Antoan-Bekler u Klamartu i autor knjige „Ks100, Kako zaštititi svoju jetru da doživi 100 godina „. Kada je jetra u redu, naše arterije, srce i holesterol su u redu. Ali ako se razboli, odbrana pada i povećava se rizik da ceo naš organizam bude pogođen.
Ko su neprijatelji jetre?
Mi svakako imamo genetski kapital nasleđen od naših roditelja koji može da pogorša krhkost jetre. Određeni geni koji predisponiraju bolesti jetre su zaista identifikovani, kao što je gen PNPLA3 koji je uključen u obnavljanje masti u jetri. Ali ovi nepovoljni geni se prekomerno aktiviraju samo u prisustvu supstanci ili agenasa toksičnih za jetru. Otuda je važno da ih dobro poznajete i ograničite njihov uticaj na dnevnoj bazi.
Neprijatelji jetre- Šećeri i skrob
„Virusni hepatitis je sve ređi“, primećuje profesor Perlemuter. „S druge strane, sve su češće bolesti povezane sa nezdravom hranom“. Posebno su štetni šećeri koji se nalaze u slatkišima, kolačima i tortama. Isto važi i za belu testeninu, beli hleb ili beli pirinač. Njihov skrob se razlaže u crevima na male molekule šećera koji ulaze u jetru. Potonji je sposoban da uskladišti ekvivalent od 12 kocki šećera. Višak se pretvara u mast, u obliku kapljica triglicerida.
Previše šećera deblja jetru, što na kraju dovodi do hronične upale koja može dovesti do ciroze jetre, pa čak i raka jetre .
Ne radi se nužno o eliminisanju svih ugljenih hidrata, već o favorizovanju integralnog hleba i testenina. „Izbegavajte sendviče jer je pola bageta 125 g belog hleba sa 60% šećera, dakle 15 kockica šećera“, napominje Gabrijel Perlemuter. Šunka i puter s vremena na vreme, zašto da ne…“.
Neprijatelji jetre- Ultraprerađena hrana
Previše masna, preslatka i puna hemijskih aditiva, industrijski prebrađena hrana izaziva pustoš u jetri. Takođe sadrže mnoge arome, konzervanse i agense za teksturu koji nameću dodatni rad jetri.
Industrijska pića su posebno opasna. „Konzerva gaziranog soka od 33 ml daje 7 kockica šećera. To je besmislica o ishrani“, upozorava profesor Perlemuter. Njihove light verzije nisu ništa bolja opcija, jer sadrže zaslađivače koji uništavaju digestivnu mikrobiotu i promovišu dijabetes , čime oštećuju jetru.
Neprijatelji jetre- Lekovi
„Bilo da se prepisuje na recept ili uzima na svoju ruku, nijedan lek nije bezopasan za jetru “, upozorava profesor hepatologije Didie Samuel, predsednik i izvršni direktor Inserma i autor knjige „Kriza jetre ne postoji!“. Toksičnost se može javiti čak i pri malim dozama.
„Morate biti posebno oprezni sa paracetamolom , koji je postao prvi uzročnik teškog hepatitisa u svetu“, dodaje profesor Semuel. Zbog toga nikada ne bi trebalo da konzumirate više od 3 g dnevno i to samo u kratkom periodu.
Izotretinoin – koji se koristi u lečenju akni -, ibuprofen, statini, diklofenak (Voltaren), određeni antibiotici i određeni biljni dodaci takođe mogu imati ozbiljan uticaj na jetru. U slučaju dugotrajnog lečenja, neophodan je redovan test jetre, najmanje jednom godišnje.
Neprijatelji jetre- Fizička neaktivnost
Jetra mrzi fizičku neaktivnost. Kada vozite bicikl, plivate ili hodate velikom brzinom, ona oslobađa deo uskladištenog šećera kako bi nahranila mišiće koji su pod naporom. Jedan sat plivanja može osloboditi ekvivalent od 25 kockica šećera!
Kada se kontrahuju, mišići takođe proizvode antiinflamatorne supstance koje smanjuju rizik od bolesti masne jetre. Protok krvi koja prolazi kroz jetru je takođe pojačan kada se bavite sportom, što povećava kapacitet detoksikacije jetre i smanjuje njeno preopterećenje, pokazuju istraživači sa Univerziteta u Dablinu (Irska). Njihova studija, objavljena u julu 2020. godine , zaista dokazuje da vežbanje smanjuje sadržaj masti u jetri i poboljšava bilans jetre, čak i bez gubitka težine ili modifikacije ishrane.
Neprijatelji jetre- Alkohol
Konzumiranje alkohola opterećuje jetru. Ona ga, naime, razgrađuje u dve faze: „prvo ga pretvara u aldehid, veoma toksičan proizvod, zatim u sirćetnu kiselinu, odnosno u sirće koje jetra ume da prečisti“, precizira profesor Gabriel.
„Ovo važi kada unesene količine ostaju razumne (manje od 5 čaša nedeljno, uz 2 dana apstinencije). Ali ako konzumacija postane redovnija, jetra više ne može da upravlja svime. Aldehid se akumulira i oštećuje ćelije. Šteta je okrutnija kod umerenih potrošača, ali vremenom “, podvlači hepatolog.
Alkohol je takođe bogat kalorijama (flaša vina = 500 kcal) koje se neizbežno gomilaju u jetri. I pazite: žene su osetljivije na toksičnost alkohola. Za istu unesenu, žena će brže razviti bolest jetre nego muškarac.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: maireclaire.fr
Izvor slike: RossHelen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images