1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Letnji favorit: Grčke ćufte...

Letnji favorit: Grčke ćufte u sosu od limuna

11. jun 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Želimo da ovu letnju sezonu otvorimo pravim mediteranskim jelom!

Ako vam se sviđaju ćufte, ali želite da probate nešto drugačije, kao što su mini ćufte ili verzija sa kuvanim krompirom na bazi paradajza, onda se okrenite Grčkoj i otvorite sezonu ranog leta sa ovim okruglim mesnim zalogajima koji plivaju u sosu od limuna!

Ovo jelo može biti idealna večera, pošto su ćufte sa začinskim biljem dovoljno lagane teksture, a bledožuti sos od jaja kiselkast od limuna, svilenkast, pravi luksuz bez kajmaka i putera.

3 saveta za savršene grčke ćufte

Važno je mešati vrste mesa: svinjsko mleveno može posebno da omekša, pa kada se doda govedini ili jagnjetini, olakšava teksturu.
Pirinač takođe ne treba izostaviti, jer on omekšava teksturu čvrstog mesa, a krajnji rezultat je mekša, svetlija tekstura umesto preterano jakog ukusa mesa.
Sveže začinsko bilje kruniše ćufte: menta je na prvom mestu, učiniće da doživljaj ukusa bude osvežavajuć!

Recept za grčke ćufte

 

Sastojci za grčke ćufte

 

500 g svinjsko mleveno mleveno meso


500 g junećeg (ili jagnjećeg)

1 jaje

100 g pirinča

2 male glavice crvenog luka

1 veza peršuna

1 veza mirođije

1 veza sveže nane

2 kašike maslinovog ulja

so, biber, eventualno beli luk u prahu

Grčke ćufte- način pripreme

  1. Stavite sve sastojke za ćufte u veliku posudu za mešanje i dobro, ali pažljivo promešajte. Nemojte previše stiskati meso. Pokrijte i stavite u frižideru 1-2 sata.
  2. Od mešavine mesa oblikujte kuglice veličine oraha i rukom ih razvaljajte glatko. Ređajte ih na tanjir.
  3. U široki lonac za kuvanje sipajte oko 1 litar vode (možete koristiti i veći tiganj ili gvozdeni lonac.)
  4. Kada voda provripdodajte jednu po jednu ćuftu. Samo budite oprezni jer mogu biti krhke. Voda treba skoro da pokrije ćufte, ali ne sasvim. Isključite vatru i kuvajte poklopljeno oko 15 minuta. Ne dozvolite da voda proključa!
  5. Ako nemamo dovoljno veliki lonac, postepeno ponavljajate dodavanje smesa dok sve ćufte ne budu u loncu.
  6. Stavite kuvane ćufte u činiju i držite ih na toplom, pokrivene. Ne bacajte toplu vodu za kuvanje, ona će nam trebati da napravimo sos!

Sastojci za sos od limuna za grčke ćufte

3 jaja

2,5 limuna (sveže ceđen sok)

prstohvat soli

Priprema sosa za grčke ćufte

  1. Nakon što kuvate ćufte na pari, dobro umutite jaja u činiji srednje veličine, iscedite sok od limuna i dodajte prstohvat soli.
  2. Ocedite oko 4,5 dl tečnosti od kuvanja ćufti.
  3. Muteći smesu od jaja i limuna, prelijte jaja sa oko 1 dl vrele vode od kuvanja. Zatim polako dodajte preostalu tečnost uz dobro mešanje.
  4. Sipajte sos u čistu šerpu i lagano kuvajte još nekoliko minuta, ali ne dozvolite da sos proključa, samo kuvajte na laganoj vatri.
  5. Konzistencija sosa će biti savršena ako je gušći.
  6. Stavite ćufte u činije i prelijte ih vrućim limunovim sosom. Ukrasite svežim peršunom.

Prijatno!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Mizina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate