1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. 3 koktela koja treba...

3 koktela koja treba da probate ove jeseni

15. новембар 2025.

| Milica Prelević

Jesen je idealan period godine za malo eksperimentisanja s koktelima. Bilo da priređujete druženje s prijateljima ili jednostavno želite da se opustite posle napornog dana, uhvatite duh sezone s ovim zabavnim koktelima koje je lako pripremiti. Ovi topli kokteli nisu samo osveženje za vaša čula već i savršen način da uživate u svakom trenutku koji ova sezona donosi.

Martini od bundeve

Ovaj topli koktel kombinuje kremasti pire od bundeve i aromatične začine s dodatkom alkohola, što ga čini savršenim za hladne dane.

Sastojci:

120 ml mleka ili mlečne pavlake (za kremastiji ukus)

2 kašike pirea od bundeve (može i bundevin liker ako imate)

45 ml votke s aromom vanile ili ruma

15 ml javorovog sirupa ili meda (po ukusu)

prstohvat cimeta, muskatnog oraščića i đumbira (po ukusu)

šlag i dodatni cimet za dekoraciju (po želji)

Priprema:

U šerpici polako zagrejte mleko (ili pavlaku) s pireom od bundeve na srednjoj temperaturi. Mešajte dok se pire potpuno ne sjedini s mlekom. Dodajte javorov sirup ili med i začine, pa nastavite da mešate dok se sve ne zagreje, ali pazite da ne provri. Sklonite šerpu sa šporeta i dodajte votku s aromom vanile ili rum. Dobro promešajte. Sipajte koktel u šolju ili staklenu čašu otpornu na toplotu. Po želji, dodajte šlag na vrh i pospite cimetom za dekoraciju. Dodajte malo likera od irskog krema ili bele čokolade za dodatno uživanje.

Topla čokolada sa bejlisom

Vreme je da toplu čokoladu podignemo na viši nivo. Dodajte joj malo bejlisa za ultimativno uživanje. Ili jednostavno napravite neku svoju varijantu ovog omiljenog toplog napitka. Kombinacije su beskrajne.

Sastojci:

240 ml mleka

60 g tamne čokolade (izrendane)

30 ml Baileys likera (ili po ukusu)

šlag za dekoraciju (po želji)

kakao ili čokoladne mrvice za posipanje

Priprema:

U šerpici na srednjoj temperaturi zagrejte mleko, pazeći da ne provri. Dodajte tamnu čokoladu u zagrejano mleko pa mešajte dok se potpuno ne otopi i dok smesa ne postane glatka. Sklonite šerpicu sa šporeta i dodajte Baileys. Promešajte da se sve lepo sjedini. Sipajte toplu čokoladu u šolju, dodajte šlag po želji i pospite kakaom ili čokoladnim mrvicama za dodatni ukus.

Kuvano vino

Ovo je klasik i to s razlogom! Pomešajte voćno, puno crveno vino sa začinima poput cimeta, karanfilića i anisa kako biste stvorili ovu aromatičnu mešavinu. Možete se poigrati dodavanjem soka ili kore pomorandže ili čak malo konjaka ili viskija kako biste piće učinili jačim.

Sastojci:

750 ml crnog vina (preporučuje se voćno, punog ukusa, poput merloa ili kabernea)

120 ml soka od pomorandže (ili sveže isceđeni sok od jedne pomorandže)

50 g šećera (po ukusu, može i med)

1 štapić cimeta

4-5 karanfilića

1-2 zvezdasta anisa

1 pomorandža (isečena na kolutove)

60 ml ruma ili konjaka (po želji, za dodatnu jačinu)

Priprema:

U dubljoj šerpici pomešajte vino, sok od pomorandže, šećer, cimet, karanfilić, zvezdasti anis i kolutove pomorandže. Lagano zagrevajte mešavinu na srednjoj temperaturi, ali pazite da ne provri. Ključanje može uništiti aromu i alkohol, pa neka mešavina bude samo topla.

Kuvajte 10-15 minuta uz povremeno mešanje, dok se svi začini i ukusi lepo ne sjedine. Po želji, dodajte rum ili konjak pred kraj kuvanja i promešajte. Procedite vino kroz cediljku u šolje ili čaše za serviranje. Ukrasite čašu kolutom pomorandže ili štapićem cimeta za lepši izgled.

Izvor slike: Victoria Popova/Getty Images Mizina Rimma/Getty Images Bondarenko/Getty Images